Välj en sida

Under Kyrkslättsdagarna 26–27.8 fylls bibliotekshuset Fyyri med program på fredag kväll och lördag. I programmet syns att det är bokbussen Ellas 10-årsjubileum och att Kyrkslätt haft bokbussverksamhet i 50 år.

På fredag kl. 17–20 kan du trycka namnet på din egen by t.ex. på en t-skjorta med bibliotekets vinylskärare och värmepress. Ta med ditt eget plagg eller tyg, de övriga materialen får du på biblioteket. Under kvällen är det öppet hus i studion och musikrummet. Välkommen att bekanta dig med instrumenten och de mångsidiga möjligheter som studion erbjuder.

På fredag kväll förvandlas andra våningens lästerass till en scen, då rockbandet Oselotti uppträder kl. 18. Spelningen arrangeras av Kyrkslätts ungdoms- och idrottstjänster.

I Porkalasalen kan Kyrkslätts konstförenings 50-årsjubileumsutställning ses 26.8–24.9. Vernissage blir det på fredag kl. 17–19.

Lördag kl. 10–14 har vi mångsidigt program på biblioteket. Du kan träffa födelsedagsbarnet bokbussen Ella på torget – samtidigt som du gratulerar Ella kan du också kika in i förarhytten. Kl. 11–13 kan du också passa på att klappa Kyrkslätts kompishundar på gräsmattan mellan Fyyri och kyrkan.

Tillsammans dekorerar vi världens bästa födistårta till bokbussen Ella inne i bibliotekshuset. Pyssla din egen dekoration och lägg till den på tårtan. Du kan fortsätta på det konstnärliga spåret i Bildkonstskolans konstverkstad i tidningsläsesalen.

På barnavdelningen kan du testa dina språkkunskaper genom att kombinera omslagsbilderna till Timo Parvelas Ella-böcker till rätt språk. Böckerna har översatts till 21 språk.

I Bokbaren snurrar fotografier och videosnuttar ur Kyrkslätts bokbussverksamhets 50-åriga historia. På minnesväggen kan du lämna ditt eget minne av bokbussen eller biblioteket. Ella-temat syns också i årets diktmete, där både barn och vuxna kan meta sin egen fartdikt. Hurdant vrålåk får du på kroken? Fångsten kan du t.ex. använda som bokmärke.

Mediaavdelningens vinylskärare och värmepress är i bruk också på lördag. Likaså har studion och musikrummet öppet hus.

På lördag arrangerar Combo ry två infoföreläsningar i Mörnesalen. Kl. 10.30 håller en representant för Microsoft en föreläsning om byggandet av ett datacenterområde enligt finländska principer. Klo 13 föreläser en representant för Fortum om fjärrvärme under rubriken ”Hukasta hyödyksi kaukolämpönä”. Föreläsningarna tar ca 30 minuter, och efter det kan publiken ställa frågor.

I Kabinettet presenteras Kyrkslätts nya välfärdscentral kl. 10–13. Presentationen arrangeras av Serviceområdet för vård- och omsorg.

I Gallerigången kan du bekanta dig med den prisbelönta fotografen Erkko Badermanns naturfotografiutställning. Badermann, som är kyrkslättsbo, är på plats kl. 10–11 och kl. 13–14, och då kan du passa på att diskutera verken med fotografen.

För lördagens musik står Jamkids glada musikverkstad på Lästrappan kl. 11–13. Kom med hela familjen för att prova på olika instrument och sjunga. Vi skapar en trevlig musikstund tillsammans!