Välj en sida
kirkkonummi

Kyrkslättsäventyr – Rönnskärs fyr

Långt borta på havet syns en liten vit byggnad. Det måste vara fyren.

Om du vill besöka fyren, måste du vara riktigt liten. Kanske som en stenflisa.

Fyren ser större ut genom en kikare.

Kanske de där måsarna bygger bo där. Då kan de se långt och vinka åt oss. Vi vinkar tillbaka.

Rönnskärsfyr ligger på ön Rönnskär på Porkala udds södra sida. Fyren är den näst äldsta i Finland, för den är redan 221 år gammal! Ön hör till försvarsmakterna så man kan inte besöka fyren utan tillstånd. Man kan se fyren med blotta ögat och med kikare från Porkala udds spets, Pampskatan.  Tornet som visade sig vara för lågt höjdes med en rund del 1822 och ljuset i fyren släcktes efter drygt hundra år 1928.

Parkering: Tullandsvägen 185, 02480 Kyrkslätt (läge på kartan)
  
Rutt och terräng: Ruttmarkeringen är röd. Terrängen är varierande men lättframkomlig

Tillgänglighet: Objektet är inte lättillgängligt

Övrigt: Fyrsällskapen gör guidade utfärder till Rönnskärs och Kallbådans fyrar

Lek

Fyren:

En av lekdeltagarna är en fyr som ställer sig på 10–20 meters avstånd med ryggen mot de andra som leker. Då fyren står med ryggen mot de andra lekdeltagarna, får de som leker, det vill säga båtarna, söka sig mot fyren. Men då fyrens strålkastare träffar lekdeltagarna ska lekdeltagarna stelna och stanna på sin plats. Om fyren ser att en båt rör sig, ska båten ta 3 steg bakåt. Leken fortsätter tills alla har kommit fram till fyren.

Tips: Under den mörka tiden av året eller i ett mörkt rum är det roligt att leka också med en ficklampa. Du kommer väl ihåg att man inte får lysa någon i ögonen med ficklampans ljus, och att det inte lönar sig att titta direkt in i ljuset.