Välj en sida

Konsttextilen ”The Festival of the May Queen” – Vårens Drottning av Loja Saarinen kom tillbaka till kommunhuset efter en fem års förvaringsperiod på 150-årsjubileet av Eliel Saarinens födsel. Den 20 augusti 2023 blev det 150 år sedan Eliel Saarinen, en av Finlands mest berömda arkitekter, föddes.

Konsttextilen Vårens Drottning skapades år 1932 för en matsal i en flickskola som ritats av Eliel Saarinen och låg i Cranbrook, Michigan, USA. Relationen till Finland och Kyrkslätt kvarstod stark, och Eliel och Loja Saarinen stödde sin hemby Bobäck i Finland under och efter andra världskriget. Loja Saarinen donerade den mindre kopian av textilen The Festival of the May Queen till Bobäck år 1952, då Bobäcks folkskola fick en ny skolbyggnad.

Textilverket placerades i det nya kommunhuset år 2012. Arvotekstiilipalvelu Tupulatäkki kartlade skicket på textilen och konserverade den, och Fratelli Grupi OÜ tillverkade en luftkonditionerad förvarings- och utställningsvitrin som beställningsarbete. Under renoveringarna av kommunhuset förvarades textilen på annat håll.

I det för Loja och Eliel Saarinen kära Bobäck verkar numera den aktiva Bobäcks byaförening. Föreningen har uppmärksammat Eliel Saarinens jubileumsår med mångsidigt kulturutbud. På Konstkvällen, som ordnas på lördagen den 16 september kl. 15, stiftar man närmare bekantskap just med textilkonstverket The Festival of the May Queen av Loja Saarinen, dess historia och dess betydelse. Du hittar uppgifter om evenemanget i Kyrkslätts evenemangskalender.

Kommunens kulturtjänster kommer att ordna evenemang som är öppna för allmänheten och där man kan bekanta sig med textilkonstverket som kommit tillbaka till kommunhuset. Under hösten berättar vi mera om möjligheterna till besök.