Välj en sida

Den ljusa tiden minskar då vi går mot vintern. Nu är det dags att för din egen säkerhets skull fästa reflexer i kläderna för att synas. Reflexen syns endast om du använder den.

Representanter för Kyrkslätts kommuns trafiksäkerhetsarbetsgrupp delar ut reflexer tisdag 11.10 på morgonen och eftermiddagen! Sammanlagt 1200 reflexer delas ut. Kom efter en reflex och Se till att du syns i trafiken!

På morgonen ca kl. 7–8.45 delar vi ut reflexer på Kyrkslätts tågstation och i närheten av Gallerigången.

På eftermiddagen ca kl. 15.30–17.30 delas reflexer ut i centrum av i närheten av Masaby station och framför butikerna.

 

En reflex kan rädda ditt liv!

En fotgängare eller cyklist som rör sig i mörkret och använder reflex syns på upp till sju gånger längre avstånd än en person som inte använder reflex. Enligt trafikskyddet ser en bilist som kör med halvljus en person som inte har reflex på bara cirka 50 meters avstånd då en fotgängares reflex kan synas på upp till 350 meters avstånd. Enligt vägtrafiklagen är fotgängare skyldiga att använda reflex då de rör sig på vägen under den mörka tiden.

Enligt trafikskyddet inträffade hälften av alla dödsfall bland fotgängare i mörker eller skymning. Forskningsnämnderna för trafikolyckor har bedömt att en reflex möjligtvis skulle ha räddat livet på två fotgängare per år som dog i olyckor som inträffade då det var mörkt och inte använde reflex. Man glömmer lätt att fästa detta lilla föremål i kläderna på hösten. Det lönar sig att fästa reflexer i kläderna på flera olika sidor för att förbättra synligheten. En reflex är det förmånligaste sättet att försäkra att man syns när det är mörkt!

Ytterligare information om kampanjen på Trafikskyddets sida: Reflexdagen

Se hur reflexen syns