Välj en sida

Torsdag 12.5 hade Gesterbyn koulu en lite annorlunda skoldag då motorister från föreningen Motoristit koulukiusaamista vastaan (Motorister mot skolmobbning) kurvade in på gården. Föräldraföreningen vid Gesterbyn koulu hade planerat evenemanget redan våren 2020, men på grund av coronabegränsningarna kunde man inte ordna evenemanget då.

Föreningen Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry besöker skolor i syfte att minska på skolmobbing och positivt påverka skolans atmosfär och elevernas attityder, ge mod att ingripa i mobbning och uppmuntra eleverna att hjälpa varandra.

Under skolbesöken vill motoristerna berätta för eleverna att de inte godkänner mobbning och samtidigt vill de visa sitt stöd för sådana som blivit utsatta för mobbning och visa att de inte blivit bortglömda eller lämnats ensamma med sina problem.

Gesterbyn koulus rektor Raija Vahasalo konstaterar att arbetet för att förebygga mobbning alltid är aktuellt och viktigt.

– Nu görs det på ett lite nytt och annorlunda sätt. Idén för evenemanget och också finansieringen kom från föräldraföreningen, och skolans lärare var genast med på noterna, berättar Vahasalo.

Motorcykelknatter och berättelser om vänskap och godkännande av olikhet

Knattret från motorcyklarna hördes redan på avstånd när motoristerna närmade sig skolgården. Efter motoristernas imponerande ankomst till gården förflyttade sig eleverna till gymnastiksalen där de fick höra motoristernas berättelser om vänskap, godkännande av olikhet och hur mobbning kan påverka en skolkamrat. Motoristerna hälsar alltid på varandra i trafiken även om de inte skulle känna varandra. Alla är kompisar. Till de entusiastiska barnens glädje ställde sig också trollkarlen Kimmo Erkkilä på scenen. Ute på gården fick eleverna avslutningsvis beundra de fina motorcyklarna och prata med motoristerna.

Med på evenemanget var också Marko Saarinen, kommunikatör för föreningen Motoristit koulukiusaamista vastaan. Han gläder sig åt att verksamheten igen har kommit igång efter en lång paus.

– Det är fint att se att man har väntat på oss. Denna vecka besöker man också flera andra skolor på olika håll i landet. Vi kommer alltid som inbjudna gäster och vi vill för vår egen del påverka barnens inställning mot mobbning. Vi vill på ett intressant sätt berätta för barnen att mobbning är att slösa med livet och en dum sak att hålla på med, säger Saarinen.

Å Gesterbyn koulus vägnar vill rektor Vahasalo ännu tacka också föräldraföreningen för aktiviteten.

– Och vi tackar motoristerna för det lyckade besöket!