Välj en sida

Kyrkslätts medborgarinstitut erbjuder också detta läsår hundratals intressanta och trevliga kurser. I undervisningen iakttar vi allmänna säkerhetsanvisningar och gällande myndighetsbestämmelser. Flera kurser är hybridkurser där man kan välja mellan närundervisning och distansundervisning. I vårt program ingår också webbkurser.

I år ändrade vi på anmälningstiden till höstens kurser och det har varit möjligt att anmäla sig till kurserna redan från början av juni. Det har kommit in glädjande många anmälningar.

Du kan anmäla dig till kurserna på adressen opistopalvelut.fi/kirkkonummi eller genom att ringa vår kundbetjäning på numret 040 126 9312 (kundbetjäningstid må, ti, to kl. 13–16), där vi sköter anmälan tillsammans.

Här är kurshälsningar från våra planeringslärare

Språk

Välkommen att kika in i nya världar på språklektionerna! Du kan välja mellan hela 16 språk: ukrainska, finska som främmande språk, svenska, engelska, tyska, franska, danska, grekiska, spanska, katalanska, italienska, japanska, kinesiska, latin, ryska och estniska. Språkkurser erbjuds både i klass med närundervisning dagtid eller kvällstid samt på distans via webben. En del av kurserna är avsedda för nybörjare och många kurser passar de som studerat språket tidigare. I år erbjuds också flera kurser med studiesedlar för pensionärer eller andra studerande dagtid i engelska och spanska. Avgiften för studiesedelkurserna är lägre än för vanliga kurser, så priset är inte ett hinder för en ny hobby.

Nu då man igen kan resa finns det kurser som i synnerhet riktar sig till de som ska semestra i Italien, Spanien eller Frankrike. Eller behöver du svenska, tyska eller engelska i arbetslivet? Språkstudier är en trevlig hobby också bara för skojs skull. Det finns många olika grupper, men i varje grupp finns trevliga studiekamrater och erfarna och uppmuntrande lärare. Då man lär sig ett nytt språk, öppnar det ett fönster till en ny värld, enligt ett kinesiskt ordspråk.

Musik

I medborgarinstitutets mångsidiga utbud av musikkurser finns gamla bekanta kör-, sång- och spelkurser. En ny kurs är Rumpujensoiton ABC i smågrupp eller som individuell undervisning. Lärare är Harri Lehtonen som har en lång karriär inom musik och undervisning.

På kursen Laulun tekniikkakurssi (kursnummer 020108) får du bekanta dig med ditt eget sånginstrument och sjunga dina favoritlåtar. Denna kortkurs 2–3.9 kunde vara en trevlig repetition av eller början på din sånghobby! Eller skulle du vilja lära dig att bättre använda din röst och vårda den på rätt sätt? På webbkursen om röstanvändning, som pågår under höstterminen (kursnummer 020115), får du instruktioner om upprätthållande av en sund röstanvändning.

Att spela steel pan har en lång historia i Kyrkslätt, och nu finns det en ypperlig chans att anmäla sig till en nybörjarkurs (kursnummer 020121) som samlas på fredagar i centrum. Välkommen till musikens värld!

Konst

Bildkonstkurserna innehåller också detta läsår mycket målning och teckning. På kurserna sätter vi in oss i olika tekniker, och innehållet varierar från landskap och abstrakt uttryck till studie av en levande modell. Kursinnehållet i kursen om skapande teckning betonar naturligt tecknande och inkluderar ledda teckningsövningar gällande aktivering och kontroll av sinnena. En intressant kurs är också ”Avoin ateljee”, där man framskrider i egen takt och tekniken är fri. Kanske du har en idé till en målning, men handledningen, redskapen och utrymmet saknas. Kursen erbjuder en lokal och en gemenskap där du kan bli inspirerad, koncentrera dig och lugna dig inför skapandet.

Du kan bekanta dig med kalligrafins hemligheter under ledning av en kinesisk konstnär. Specialmaterialen kan köpas direkt av läraren, så det är lätt att komma i gång.

Vårens porträttmålningskurs leds av konstnär Loviisa Lassila, och i kursen deltar en modell. Under den yrkeskunniga ledningen undersöker vi såväl likhet och avbildande av det i porträttet, som handstil och färglära.

Det erbjuds också studier inom grafik och tredimensionellt arbete. Tarja Bruun-Järvenpää ger mångsidig undervisning i grafik. Du kan skapa en skulptur på en kortkurs: alternativen är krukverkstäder, självporträtt eller bilder i lera. Välkommen att testa på något nytt och njuta av traditionella kurser!

Nya önskade kurser inom hantverk

I och med coronaepidemin har hyllorna till och med tidvis gapat tomma i garnaffärerna tack vare stickningsboomen. Det har också lämnats önskemål om stickningskurser till medborgarinstitutet, och nu har önskemålen uppfyllts med två nya kurser. På mönsterstickningskursen lär du dig läsa stickmönster, tillverka elastisk och jämn yta och både traditionella och mycket moderna mönster som passar många olika slags stickade plagg. Om mönsterstickning är bekant, lönar det sig att pröva hur mönstren passar en isländsk tröja och hur t.ex. figurer från spelvärlden passar in i tröjan istället för växt- och djurfigurer. Ifall garnhyllorna blir tomma lönar det sig att anmäla sig till spinningskursen där du lär dig tillverka vackert garn. Det är roligt att arbeta med dessa självspunna garn t.ex. på kursen Merinovillahuivi pirtapuissa. I vävstolen kan du skapa en mjuk scarf med unikt mönster enkelt och förvånansvärt snabbt. På den här kursen använder vi syrafärger, och garnen målas enligt egna färgönskemål. Arbetet är avkoppaande, och samtidigt kan du t.ex. lyssna på musik eller ljudböcker.

Det börjar olika slags korta hantverkskurser nästan varje vecka under hela läsåret. Det lönar sig att då och då kolla alternativen i medborgarinstitutets program. Kanske du i år blir inspirerad av en ny teknik så som smyckesavbildning med silvergjutning eller användning av naturmaterial genom att garva fiskskinn eller kanske i tillverkningen av rengöringsmedel och naturkosmetika. Möjligheterna är många, och det kan hända att du finner en ny passion och hobby inom ett helt oväntat temaområde.

Lediga platser i handarbetsskolan

Det finns plats i gruppen för barn i åldern 8–10 år på måndagar kl. 15–16.30. Under det kommande läsåret lär vi oss många olika slags tekniker och skapande arbete t.ex. genom att trycka och färga tyg. Vi syr egna mjukisdjur och mössor till vintern på tyger vi själva mönstrat. Vi tillverkar olika förvaringskärl av gips och lera samt små skulpturer. Roliga tredimensionella insekter är ett av vinterns teman, men utgångspunkten för alla arbeten är den egna planeringen och experimenterande. Gruppen (kursnummer 022701) startar 29.8 i Mäkitalo i centrum. Anmäl dig och kom med i det ivriga och skapande gänget!

Motion

Motions- och danskurserna i institutet får alla mellan åldrarna 0 och 100 att röra på sig under ledning av yrkeskunniga instruktörer. Var och en är välkommen att röra sig enligt sina egna utgångslägen – i närundervisning eller på distans- och hybridkurser. Kursnumren finns inom parentes och du kan anmäla dig till kursen med hjälp av det.

Behöver din kropp vård? Kurserna Toiminnallinen kehonhuolto ordnas onsdagar i Masaby (146030), fredagar i centrum (146028) torsdagar på distans (145051). Det finns också ännu plats på de evigt populära pilateskurserna! Då det gäller hybridkurser, välj alternativet ”distansundervisning”, så plockar vi dig från kön till en distansdeltagare. Om tidig morgon är den enda tidpunkt då du har tid för dg själv, anmäl dig till distanskursen Energisoiva aamujooga, etäopetus (146563) – du får varje gång en inspelning av lektionen om du någon gång vill sova längre än till sju! Eller kanske du uttryckligen behöver ta det lugnt vid veckans slut. Välj då den djupt tänjande kursen Yinjooga, etäopetus (146529). Nya vattengymnastikkurser är Aamun vesijumppa (143012) på tisdagar och kortkursen Talviuinnin huumaa aloittelijoille (143034).

En nyhet bland danskurserna är bl.a. studiesedelkursen Tanssin iloa (141007). Deltagare kan vara både seniorer, de som bär sin baby i bärduk och de som bara annars kan delta dagtid. Det finns ännu plats på följande danskurser: Showtanssin perusteet, (141012) Bellywood B (141025), Flamenco (141029, 141031), Paritanssikurssin alkeet (141015) och Aikuinen – lapsi tanssi + temppuilu 4-10 v. (140523). Med familjens yngsta ryms man ännu med på bl.a. Aikuinen – vauva sirkukseen (140503, med ett barn i åldern 4–ca 12 mån., också på distans). Vårt lärarteam önskar att du efter varje lektion mår övergripande bättre. Välkommen med!

Plock ur utbudet av samhällsämnen

På grund av kriget i Ukraina är kolneutralitet och -beroende ett brännhett stoff i allas vardag och plånbok. Teman för de avgiftsfria föreläsningarna för allmänheten är det mångfacetterade Ukraina, och det världspolitiska läget anknyter också tätt till vår andra föreläsningsserie som handlar om aktuella teman som Kyrkslätts kommuns och enskilda medborgares strävan i vardagen att bli en kolneutral kommun.

Via medborgarinstitutet kan du avlägga studier i specialpedagogik och medicin vid Turun avoin yliopisto. På våra kurser kan du också avlägga grundkursen i första hjälpen Fhj1, hygienpass och MLL:s barnskötarkurs.

Institutet ordnar dag- och kvällsutfärder i naturen runt om i Kyrkslätt från Porkala till Veikkola både i början av hösten och på våren. I naturen finns också metall som du kan lära dig leta på grund- och fortsättningskurser. I programmet finns även kurser som introduktion till båtliv, fortsättningskurs i bridge och planering av en växtgrupp.

Att kunna hantera olika smartapparater är en del av vardagen idag, och vi erbjuder kurser för det både på finska och svenska. Det finns också kurser i Scratch-kodning och Python-programmering. På kursen Kovalevyltä kirjaksi får du tips om att skapa en egen bok.

Du kan satsa på hälsa och välmående t.ex. på kursen Hyvän olon pysäkki, bekanta dig med NLP-metoderna eller på distans på medveten accepterande observation och närvaro.

Medborgarinstitutet deltar i Kyrkslättsdagarna

Kom och bekanta dig med Kyrkslätts medborgarinstituts verksamhet på föreningstorget på Kyrkslättsdagarna 27.8! Här får du information om kurserna och har möjlighet att träffa lärarna.

Medborgarinstitutet i Kyrkslätt är ett tvåspråkigt institut som är öppet för alla och som ordnar undervisning på mer än 40 undervisningsställen i Kyrkslätt och Sjundeå. Medborgarinstitutet ordnar undervisning i språk, konst, handarbete, samhälleliga ämnen, informations- och kommunikationsteknologi, hälsa och välfärd samt motion och dans. Dessutom kan du vid institutet avlägga studiehelheter inom öppna universitetet samt delta i undervisning i barnens handarbetsskola i enlighet med grunderna i läroplanen för grundläggande konstundervisning.

Du kan bekanta dig med studieprogrammet på webben på adressen kyrkslatt.fi/medborgarinstitutet.

Välkommen på kurs!