Välj en sida

Medborgarinstitutet ordnar undervisning på mer än 40 undervisningsställen i Kyrkslätt och Sjundeå. Kyrkslätts medborgarinstitut erbjuder också detta läsår hundratals trevliga och inspirerande kurser. Dessutom kan du vid institutet avlägga studiehelheter inom öppna universitetet.

Du kan anmäla dig till kurserna på webben, eller genom att ringa vår kundbetjäning på numret 040 126 9312 (kundbetjäningstid ti och to kl. 13–16).


Medborgarinstitutet deltar i Kyrkslättsdagarna. Kom och bekanta dig med Kyrkslätts medborgarinstituts verksamhet på föreningstorget på Kyrkslättsdagarna 26.8! Här får du information om kurserna och har möjlighet att träffa lärarna.

Kurshälsningar från våra planeringslärare:

Språk

Välkommen att kika in i nya världar på språklektionerna! Det finns många språk att välja mellan: ukrainska, finska som främmande språk, svenska, engelska, tyska, franska, danska, grekiska, spanska, italienska, japanska, kinesiska, latin, ryska och estniska. Språkkurser erbjuds både i klass med närundervisning dagtid eller kvällstid samt vissa kurser också på distans via webben. En del av kurserna är avsedda för nybörjare och många kurser passar de som studerat språket tidigare.
I varje grupp finns trevliga studiekamrater och erfarna och uppmuntrande lärare. Då man lär sig ett nytt språk, öppnar det ett fönster till en ny värld, enligt ett kinesiskt ordspråk.

Musik

I medborgarinstitutets mångsidiga utbud av musikkurser finns bekanta kör-, sång- och spelkurser. Dessutom erbjuds olika gitarrkurser för barn, unga och vuxna. På kursen Komppaa ukulelella kan du sjunga och spela på måndagar tillsammans med Pentti Hildén. Få julstämning på kursen Joululaulu-karaoke. Välkommen till musikens värld!

Konst

Bildkonstkurserna omfattar många målnings- och teckningskurser där man går in på olika tekniker. Innehållet på kurserna varierar från landskap och abstrakt uttryck till studie av en levande modell. Kursutbudet inkluderar bland annat kreativ teckning, kursen Från bild till illustration och öppen ateljé där man framskrider i egen takt med valfria redskap. Du kan bekanta dig med kalligrafins hemligheter under ledning av en kinesisk konstnär.

På vårens porträttmålningskurs deltar en modell. Det erbjuds också studier inom grafik och tredimensionellt arbete. Du kan skapa en skulptur på en kortkurs: alternativen är krukverkstäder, keramikverkstad eller bilder i lera. Välkommen att testa på något nytt och njuta av traditionella kurser!

Det finns lediga platser i bildkonstskolan, anmäl dig med.

Konsthantverk

Intresserad av att renovera ditt hem men vet inte var du ska börja? Kom på kurs för att lära dig knep för att få ett högklassigt slutresultat i teorin och genom att träna i praktiken under ledning av proffs. Eller lockar de mörknande höstkvällarna dig att lära dig nya stickningstekniker så som reliefmönster? Medborgarinstitutet har nya sticknings-, makramé- och virkningskurser. Det lönar sig också att anmäla sig till folkdräktskursen och kursen för traditionellt hantverk där du enligt eget behov får lära dig olika traditionella handarbetstekniker så som vävskedsband, hålsöm och broderi.

Det börjar olika slags korta hantverkskurser nästan varje vecka under hela läsåret. Kolla de olika alternativen ur medborgarinstitutets program. Låt dig inspireras av mosaikens många möjligheter, användningen av naturmaterial genom att garva fiskskinn eller av tillverkningen av rengöringsmedel och naturkosmetika.

Det finns lediga platser i handarbetsskolan för barn i åldern 11–13 år. Målet är att utveckla elevens kreativitet, skapande färdigheter och uttryck. Anmäl dig till den ivriga och kreativa gruppen!

Motion

Motions- och danskurserna i institutet får alla mellan åldrarna 0 och 100 att röra på sig under ledning av yrkeskunniga instruktörer. Var och en är välkommen att röra sig enligt sina egna utgångslägen – i närundervisning eller på distans- och hybridkurser.

Välbefinnande för kroppen: på de populära pilateskurserna och kursen Toiminnallinen kehonhuolto finns ännu plats. På morgonen ordnas distanskursen Energisoiva aamujooga och på dagen distanskursen Liikelounas. Du får energi till höstdagarna på kurserna med lätt konditionsboxning och kettlebell. Som avslutning på veckan kan du stilla dig på distanskursen med djuptänjande Yinyoga.

Du får spänst på morgonvattenjumpan på tisdagar och fredagens vattenjumpa i terapibassängen. På danskurserna kan du dansa Bellywood A, flamenco och pardans för nybörjare. Motionera med familjens minsta bl.a. på kurserna Aikuinen-vauva sirkuksessa och Aikuinen-vauva lattari.

Vårt lärarteam önskar att du efter varje lektion mår övergripande bättre. Välkommen med!

Plock ur utbudet av samhällsämnen

Via medborgarinstitutet kan du avlägga studier i psykologi och medicin vid Turun avoin yliopisto. Du kan också avlägga grundkurser i första hjälpen, hygienpass och MLL:s barnskötarkurs.

Institutet ordnar dag- och kvällsutfärder i naturen runt om i Kyrkslätt både i början av hösten och på våren. Dessutom erbjuds bl.a. introduktion till båtkörning och fortsättningskurs i bridge.

Att kunna hantera olika smartapparater är en del av vardagen idag, och vi erbjuder kurser för det både på finska och svenska. Pröva på Scratch-kodning eller att flyga en drönare. På kursen Kovalevyltä kirjaksi får du tips om att skapa en egen bok.

Du kan satsa på hälsa och välfärd t.ex. på kurserna Hyvän olon pysäkki och bekanta dig med mindfulness.

På matkurserna bekantar vi oss med såväl traditionell finländsk mat som världens smaker. Välkommen med på en smakresa!

Välkommen på kurs!