Välj en sida

Bild: Gabriel Laar

”Han har smädat mig och gett mig en förlust på en halv miljon.
Han har skrattat åt mina bakslag, hånat mig för mina vinster, föraktat mitt folk, spolierat affärer för mig, vänt vänner ifrån mig, hetsat fiender emot mig.
 Och varför? Jag är jude.”

”Vad skall jag göra? Jag ser allt i svart” funderar Antonio, köpmannen från Venedig. Orsaken till att han ser allt i svart klarnar dock snart, hans bästa vän Bassanio knackar på äktenskapets portar och Antonio inser att deras vänskap håller på att förändras. För kompisarna har det alltid varit klart att vänner går före kvinnor, men plötsligt var bästisen fullkomligt förälskad.
För att försäkra sin plats i Bassanios liv går den desperate Antonio in för att göra ett ofördelaktigt lånearrangemang med en penningutlånare vid namnet Shylock. Shylock har fått nog av Antonios rasistiska påhopp, så han bestämmer sig för att söka rättvisa genom att utmana Antonio i ett häftigt spel om liv och död.

Samtidigt förbereder sig också den rika arvtagerskan Portia i Belmont för en exceptionell lek. Hennes far har i dödsbädden bestämt att Portia inte själv får välja fästman, utan fästmanskandidaten ska bland tre skrin i ädelmetall kunna välja det som innehåller en bild av Portia. Den friare väljer rätt skrin, vem han än är, må han vara ursinnig eller alkoholist, är Portias blivande make.

Portia, Antonio och Shylock försöker var och en få erkännande för sin existens och respekt för de medmänniskor de längtar efter. Denna längtan leder dem till desperata och riskfyllda gärningar. Slutligen kommer den stora rättegången, där man väger rätt och fel och kanske ett skålpund människokött.

Köpmannen i Venedig är en dramakomedi som William Shakespeare skrev åren 1596–1598. Dess rikliga kavalkad av figurer, de fröjdefulla uttryckssätten, romantiken, humorn och frågorna om mänsklighet och jämlikhet har redan i flera århundraden hållit den aktuell, inspirerande och kontroversiell.

Översättningen av Alice Martin och Tiina Ohinmaa för WSOY 2013 visas nu för första gången på scen.

Regi: Maija Lauri

I rollerna: Helmiella Hytönen, Peppi Järvelä, Kai Kallonen, Sinna Kröger, Atlas Riihisaari, Leni Salminen, Lassi Saukko och Hermanni Somersalmi

Premiär:
Lö 13.4 kl. 18

Övriga föreställningar:

Ti 16.4 kl. 19
To 18.4 kl. 19
Fr 19.4 kl. 19
Sö 21.4 kl. 18
On 24.4 kl. 19
Lö 27.4 kl. 14
Må 29.4 kl. 19
Fr 3.5 kl. 19
Lö 4.5 kl. 18

Föreställningarna på Ljusdala teaterhus

Biljettpriser:

Biljett till normalpris 10,00 €
Rabattbiljett 5,00 € (under 18 år, arbetslösa)

OBS. Masalan Nuorisoteatteri har övergått till betalningssystemet MobilePay. I fortsättningen kan man inte betala biljetter kontant.

Masalan Nuorisoteatterin kannatusyhdistys café säljer smått tilltugg i samband med föreställningarna. I caféet kan man betala med kontant och kort.

Biljetter kan reserveras här.

Översättningens visningsrätt övervakas av Nordic Drama Corner Oy