Välj en sida

Europeiska mobilitetsveckan firas i september varje år. I år är mobilitetsveckans tema energibesparing. Syftet är att öka promenader, cykling och användning av kollektivtrafiken på vardagsresor. Man kan också spara energi genom att minska användning av bil genom att arbeta på distans, kombinera flera resmål i samma resa eller genom att till exempel komma överens om samåkning med hobby- och arbetskamrater.   

Kyrkslätts kommun satsar på gång och cykling

Kyrkslätts kommun arbetar ständigt för att utveckla bättre förhållanden för gång och cykling. I höst startar byggandet av en förenad cykelväg och gångbana från Veikkola till Kolmiranta. Denna förbindelse som byggs vid Åbovägen blir färdig senast i slutet av nästa år. Avsikten är att förlänga leden på Esbosidan under de kommande åren.

Kyrkslättsvägens övergångsbro blir färdig nästa år. På övergångsbron byggs en högklassig gång- och cykelväg. Utvecklingen av rutten fortsätter i gatuprojektet för Kyrkslättsvägen och Överbyvägen, där man bygger nya högklassiga rutter med parallella separata gång- och cykelbanor. I Hindersby förbättras gång- och cykeltrafiken i samband med de nya gatuarrangemangen.

Under de närmaste åren är avsikten att bygga cykelvägar också i Sarvviksporten och på Sundsbergsvägen som en del av det regionala huvudcykelnätet. I Kyrkslätt planeras dessutom flera andra projekt som förbättrar gång- och cykeltrafiken. Dessa görs i samband med detaljplanerna och gatuplanerna. Ett par exempel på dessa är den nya gång- och cykelvägen som planeras på Gesterbyvägen vid Gesterby och förlängningen av cykelvägen på Överbyvägen ända till Granbackavägen. Också nuvarande vägförbindelser förbättras i samband med saneringen av gatorna, så som på Sockerbruksvägen i Kantvik under de närmaste åren.

Biljettpriserna inom kollektivtrafiken har sjunkit

Samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT svarar för kollektivtrafiken i Kyrkslätt. Har du märkt att priserna på ABCD- och CD-biljetterna har sjunkit? I norra delarna av Kyrkslätt, Sjundeå, Esbo och Vanda åker du med en CD-biljett som kostar 3,10 euro eller med fortlöpande sparbeställning under 2 euro per dygn. En ABCD-enkelbiljett som täcker hela HRT-området kostar 4,50 euro och med fortlöpande sparbeställning 3,05 euro per dygn. Ett nytt alternativ är också seriebiljetter för dem som åker mer sporadiskt.

Bekanta dig med förmånliga och mångsidiga biljetter på HRT:s webbplats och testa modigt kollektivtrafiken på den bilfria dagen, fredagen den 22 september.

Ladda dig med rörelsekraft

Genom att röra dig mer hållbart kan du få mera tid och pengar för saker som är viktiga för dig samt göra gott för både miljön och din egen hälsa. Ladda dig med rörelsekraft med cykel, i kollektivtrafiken eller till fots!

Bege dig ut och upplev höstfärger. Rör dig i det natursköna Kyrkslätt och bli berörd! Meiko erbjuder en känsla av ödemark och ön Linlo havsgrönska. Från Veikkola kommer du bekvämt till stigarna i Noux nationalpark. Gör en tripp till Porkala udd eller njut av en heldagsutflykt. Centralskogen i Kyrkslätt erbjuder en fin möjlighet till friluftsliv och glädje av närmotion. Kyrkslätt är en av de mångsidigaste och naturskönaste kommunerna i regionen. Bekanta dig med din fina hemkommun och bli förundrad av dess naturskönhet!   

Mer information finns på:

https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/liikkujan_viikon_ajankohtaiset/vardagsresorna_i_nyckelroll_for_att_fa_oss_att_rora_pa_oss_mer_-_mobilitetsveckan_som_uppmuntrar_till_hallbar_mobilitet_firas_redan_for_20_e_gangen.20438.news