Välj en sida

Cykelsadeln är den bästa platsen att uppleva de unika landskapen, kulturen och naturen i Kyrkslätt med omnejd. Utöver naturobjekten kan du från Kyrkslätt ge dig ut på cykeltur till exempel längs cykelrutten South by Cycles runda i Västra Nyland eller på nattutflykt till Noux.

Cykelruttnätet South by Cycle

Rundan i Västra Nyland och nattutflykten till Noux nationalpark är en del av ruttnätet för cykelturism South by Cycle. På den i sin helhet cirka 900 kilometer långa rutten får man njuta av naturskatter som gömmer sig i söder. Rutten löper genom 12 kommuner från Hangö till Kouvola. Rutterna har klassificerats från mycket lätta rutter ända till mycket krävande terrängcyklingsrutter. En del av rutterna kan löpa på körbanan där det också förekommer fordonstrafik, så det lönar sig att fästa särskild uppmärksamhet vid trafiksäkerheten och cyklistens trafikkunskaper.

Rundan i Västra Nyland

Rundan i Västra Nyland är en 293 kilometer lång cirkelformad rutt längs sandvägar och friluftsleder från Helsingfors till Noux nationalpark, Lojoåsen, Svartå slott och därifrån vidare längs Nylands sydkust via stränderna i Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt och Esbo tillbaka till pulsen i Helsingfors. Rutten förenar i lämplig utsträckning områdets vackraste friluftsrutter och naturobjekt i sydkustens havslandskap.

Nattutflykt till Noux nationalpark

Nattutflykt till Noux nationalpark är en visit i nationalparkens lugn. Den är som bäst som en två cykeldagars nattutflykt i Noux nationalpark eller som övernattning i Veikkola, men kan också cyklas som en längre dagsutflykt. Sträckan från Kyrkslätt till Noux och tillbaka är cirka 90 kilometer.

Ytterligare information om rutterna och vilka tjänster det finns längs rutterna:

South by cycles webbplats https://www.bikeland.fi/southbycycle

Kyrkslätts kommuns turismwebbplats Visit Kirkkonummi
https://www.visitkirkkonummi.fi/sv/visitkirkkonummi/tjanst/south-by-cycle/

South By Cycle Bikepacking Trail Finland-video (YouTube)
https://www.youtube.com/watch?v=bhgOHI3ys4Q&t=7s

 

Mer information om cykelveckan och temadagarna (på finska) hittar du här: 
https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/