Välj en sida

Kyrkslätts kommun genomför en crowdsourcad kartläggning av gatornas skick med mobilspelet Crowdsorsa:

De lokala trafikanterna tjänar pengar genom att plocka virtuella bär när de samlar uppgifter om gatornas skick.

Kartläggningen börjar lördag 13.5 kl. 10 (om vädret tillåter). För att delta behöver man en smarttelefon, en bil och en telefonhållare som fästs på vindrutan. Vem som helst kan delta.

Spelet sker i appen Crowdsorsa, där Kyrkslätts gator är fyllda med värdefulla bär och frukter. Spelarna som kör bil samlar dem från kartan genom att spela in video från vägen. Det finns objekt att samla till ett genomsnittligt värde av över tre euro per kilometer. Deltagarna får belöningen på sitt bankkonto.

– De samlade objekten försvinner i realtid på alla användares kartor, vilket tydligt informerar deltagarna om var uppgifter om gatornas skick ännu inte har samlats. Man kan tjäna upp till tjugo euro per timme tills Kyrkslätts hela gatunät på 130 kilometer är kartlagt, säger verkställande direktören för Crowdsorsa Toni Paju.

De videor som användarna filmat genomgår en kvalitetsgranskning, varefter beläggningsskadorna på vägarna analyseras ur videorna med hjälp av artificiell intelligens. Så får kommunen som stöd för sitt beslutsfattande exakta data om till vilka reparationsåtgärder den tillgängliga budgeten borde allokeras.

”test av den nya metoden, utnyttjande av data, engagemang av kommuninvånarna ”, konstaterar underhållschefen i Kyrkslätts kommun Annika Selart.

Den crowdsourcade kartläggningen av gatornas skick ordnas samtidigt också i Ackas, Parkano, Pargas, Loimaa, Laukas, Forssa och Kajana.

 

Vad är Crowdsorsa?

Crowdsorsa är ett startupföretag i Tammerfors. Företagets koncept, som blivit populärt i Finland, har även lanserats i Sverige, Estland och England.

Mobilspelet Crowdsorsa har utvecklats för kostnadseffektiv crowdsourcad samling av bild- och videodata.

Med spelet har man i rekordartad takt samlat data bland annat om gator, cykelvägar, brunnslock och pölar.

 

Kontaktuppgifter:

Annika Selart
Underhållschef, Kyrkslätts kommun
040 864 9084
annika.selart@kirkkonummi.fi

Toni Paju
Verkställande direktör, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com