Välj en sida

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har fastställt Bobäcks postnummerområde (02440) i Kyrkslätt som ett riskområde för fästingburen hjärninflammation (TBE-viruset) fr.o.m. år 2021, och Masabys postnummerområde (02430) fr.o.m. mars 2022 eftersom det på dessa områden förekommit flera TBE-virusfall de senaste åren. En person som bor på eller sommartid har en permanent fritidsbostad på område som fastställts som riskområde enligt THL  och har fyllt tre år får avgiftsfritt vaccinets grundserie som består av tre vaccindoser.

Personer som inte fått vaccinet tidigare får en grundvaccinationsserie, som består av tre avgiftsfria doser vaccin. Den andra dosen ges 1–3 månader efter den första dosen. Den tredje dosen ges 9–12 månader efter den andra. Också personer som inte har fullföljt grundserien får de kompletterande vaccinationerna gratis som en del av vaccinationsprogrammet.

Boosterdoser för dem som fått vaccinationsserien med tre doser ingår tills vidare inte i det nationella vaccinationsprogrammet utan bekostas själv. De som inte vistas eller rör sig i naturen under den snöfria tiden behöver inte vaccinet.

TBE-vaccineringarna som hör till det nationella vaccinationsprogrammet börjar vecka 10 på Masaby hälsostation och i skolorna och rådgivningarna på området.

 02430 och 02440 adresser

Tid kan bokas fr.o.m. 3.3.2022

Vi rekommenderar att man i första hand bokar vaccinationstid till Masaby hälsostation på webben: https://www.kyrkslatt.fi/ehalsa

Du kan också boka vaccinationstid på numret 09 2968 3401 till Masaby hälsostation. Sommargäster från andra orter ska i första hand boka tid på detta sätt.

 

Familjer som besöker rådgivningen i Masaby vaccineras där med tidsbeställning. Kontakta den egna rådgivningens hälsovårdare.

I skolorna i Kyrkslätt vaccineras skolelever som bor i riskområdena med tidsbeställning. Kontakta din skolas skolhälsovårdare om ditt postnummer är 02440 eller 02430.

 

Övriga Kyrkslätt

Fästingburen hjärninflammation förekommer också annanstans i Kyrkslätt, och det är möjligt att det nationella vaccinationsprogrammet i framtiden utvidgas i Kyrkslätt. För tillfället gäller fortfarande vaccinationsrekommendation i övriga Kyrkslätt. För alla Kyrkslättsbor som rör sig särskilt mycket och minst fyra veckor i naturen under den snöfria tiden rekommenderas TBE-vaccin på egen bekostnad. Man kan begära recept och vaccineringstid på sin egen hälsostation. Man kan också skaffa vaccinet på privata hälsostationer och i fästingbussen.

Det finns inget vaccin mot borrelia

Beakta att den fästingburna bakteriesjukdomen borrelia är mycket vanlig i Kyrkslätt, och mot den finns det tillsvidare inget vaccin. Därför är det viktigt att skydda sig mot fästingar och kolla sig efter att man rört sig i naturen i hela Kyrkslätt.

 

Ytterligare information om fästingburen hjärninflammation och vaccinet på THL:s sidor:   

Fästingburen hjärninflammation

Fästingvaccin

Incidens (på finska)