Välj en sida

Cykelveckan till ära är det bra att regelbundet utföra service på cykeln, vilket man också kan göra själv hemma. För basservice behöver du ett tvättfat, diskmedel, en borste eller en svamp, en handduk, kedjeolja, en pump och några basverktyg. 

  • Tvätta cykeln med varmt vatten och milt tvättmedel (t.ex. utspätt diskmedel). I tvätten kan du utnyttja till exempel en gammal tandborste eller diskborste. Skölj och torka cykeln omsorgsfullt.
  • Smörj cykelns kedjor med kedjeolja och kontrollera kedjornas skick. Låt oljan suga in sig och torka bort all extra olja.
  • Kontrollera bromsklossarnas skick och byt ut dem mot nya vid behov. Kontrollera också växel- och bromsvajrarnas skick.
  • Se till att däcken är körbara och att det inte finns hål eller sprickor i dem. Pumpa tillräckligt med luft i däcken. Det rekommenderade lufttrycket står i allmänhet på sidan av däcket.
  • Kontrollera cykelns lyktor och reflexer. Enligt lagen ska cyklisten använda vitt eller ljusgult framljus och rött bakljus under skymning eller mörker.
  • Kontrollera till sist att cykelns alla skruvar och muttrar är ordentligt spända. Se till att ingenting skramlar och att cykeln inte avger något extra ljud när du cyklar. Far på en cykeltur med servad cykel!

Det lönar sig att göra större cykelservice hos yrkeskunniga inom cykelservice, som vi har flera av i Kyrkslätt. Använd lokala yrkesidkare!

Hjälp och närmare tips om cykelservice hittar du till exempel i följande videor på YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=tAUxIBG1frw

https://www.youtube.com/watch?v=kyDDFi3NkEM

https://www.youtube.com/playlist?list=PLsDJucv3JYFXASKpgYQz5pyD0fEiqa5V5

Mer information om cykelveckan och temadagarna (på finska) hittar du här: https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/