Välj en sida

I Kyrkslätt finns många natursköna platser på en kort cykelvägs avstånd. Hoppa upp i cykelsadeln under cykelveckan och få ny kontakt med naturen och kulturen i närområdet.

Cykelsadeln är den bästa platsen att uppleva de unika landskapen, kulturen och naturen i södra Finland. Många av de natursköna objekten i Kyrkslätt med omnejd finns längs ruttnätet South by Cycle. Bikepacking-cykelrutterna leder genom 13 kommuner från Nyland till Kymmenedalen, och cyklisterna får bekanta sig med ståtliga landskap, kommunernas kulturhistoria och lantliga romantik. Du når rutten behändigt med kollektivtrafikmedel; med tåg, buss eller metro. 

Kyrkslätt är en del av South by Cycle – Västra Nylands runda

Västra Nylands runda är en rutt längs lokala vägar och friluftsleder från Helsingfors till Noux nationalpark, Lojoåsen, Svartå slott och därifrån vidare längs Nylands sydkust via stränderna i Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt och Esbo tillbaka till pulsen i Helsingfors. Rundan är 293 kilometer lång.

I norra Kyrkslätt går rutten från Noux till Veikkola och fortsätter vidare till Lojo via Västra Nyland och tillbaka till södra Kyrkslätt. I Kyrkslätt finns dessutom en förbindelserutt från Veikkola via Lappböle till centrum mellan den norra och den södra rutten, så det går också att cykla en kortare rutt. Det är också möjligt att cykla bara en del av rutten och kombinera den med kollektivtrafik.

Noux nationalparks övernattningsutflykt är en visit från huvudstadens vimmel till nationalparkens lugn via parkområden och friluftsrutter. Utflykten gör sig bäst som en tvådagarsutflykt med övernattning i Noux nationalpark eller i Veikkola, men kan också cyklas som en längre dagsutflykt.

Det är roligt att bekanta sig med naturen i närområdet på cykel

Trafikplanerare Marko Suni tycker att cykling är ett bra sätt att ta sig fram inom närturism. Längs rutten South by Cycle finns många fina natur- och kulturobjekt, av vilka man kan nämna till exempel Noux, Hvitträsk och Meiko i Kyrkslätt. Du tar dig från Kyrkslätts centrum till Meiko på cirka 20 minuter, men det är i huvudsak förbjudet att cykla på naturskyddsområdet i Meiko. På de flesta naturobjekten är terrängcykling inte tillåten för att bevara naturen. Man kan parkera cykeln och röra sig till fots, då hinner man njuta mer av naturen, berättar Marko Suni.

I Kyrkslätt lönar det sig också att besöka flera andra sevärda natur- och kulturobjekt, som man kan bekanta sig med på Visit Kirkkonummis webbplats:

https://www.visitkirkkonummi.fi/sv/visitkirkkonummi/upptack/se-och-upplev/

Ytterligare information:

https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/

https://www.bikeland.fi/sv

https://www.visitkirkkonummi.fi/sv/visitkirkkonummi/tjanst/south-by-cycle/

https://www.kyrkslatt.fi/meiko-naturskyddsomraden

 

Bild: Anu Ylämurto