Välj en sida

Anmälan till medborgarinstitutets idrottskurser under vårterminen börjar onsdag 30.11 kl. 11 – även i andra ämnen börjar nya kurser

Det lönar sig att anmäla sig till vårterminen i idrott genast 30.11 kl. 11 då kursanmälan öppnar, de mest populära kurserna fylls snabbt. Du anmäler dig bekvämast på webbadressen opistopalvelut.fi/kirkkonummi. Ytterligare information om anmälan hittar du på Medborgarinstitutets webbplats kyrkslatt.fi/medborgarinstitutet.

Idrottens och dansens vår

Har du hört om barre? På de effektiva distanskursnyheterna tränar vi elegant, balettinspirerad muskelkondition anpassat för den vanliga motionären. Träningen känns säkert i baken, låren och överkroppen och ger samtidigt en härligt skön hållning! Barreträning görs i huvudsak stående, så det är enkelt att följa med distanslektionen.

I februari kan du mjuka upp musklerna och sinnet genom att koppla av på djupet på kortkursen Thai-hieronta oman parin kanssa. Kursen passar också till exempel som en julklapp med kvalitetstid till en närstående. I april erbjuds kortkursen Argentiinalainen tango som redan blivit mycket populär. En argentinsk lärare leder oss in i dansens hemligheter – du behöver ingen förkunskap och du kan delta självständigt eller dansa endast med ditt eget par.

Genom säsongen bjuder vi på långa kurser från morgonyoga till zumba, familjecirkus till kettlebell och från flamenco till vattenmotion! Kom och rör på dig på ett sätt som passar dig tillsammans på

plats eller på distans! Och kom ihåg att berätta om din önskekurs för nästa läsår via institutets sidor: kyrkslatt.fi/medborgarinstitutet

Nyhetskurser i hantverk

Lera är ett mångsidigt material och nu kan du på nyhetskursen lära dig att bearbeta lera på ett nytt sätt. På kursen Kuvia ja pintoja savilaasteilla ja maaleilla lär du dig använda ekologiska naturmaterial och skapa grova grafiska ytor och mönster med dem. Det är roligt att blanda lerbruk tillsammans och deras lätthanterlighet är inspirerande! Kursen erbjuder basinformation eller -färdigheter med vilka du kan fortsätta din hobby även i hemmaförhållanden, eftersom dessa lerarbeten inte bränns.

Naturmaterial används också på kursen Hudvårdsmedel av naturliga råvaror. Där lär du dig tillverka salvor, masker och oljor. Eller kanske du vill återvinna en gammal läderjacka till smycken och påsar under en veckoslutskurs.

Handarbete är avkopplande och ofta rentav meditativ sysselsättning som ger sinnet en känsla av välbefinnande samtidigt som det ger upphov till något nytt, kanske av återvunna material. Det är också nyttigt, som på kursen Polkupyörän keväthuolto där du lär dig att själv göra nödvändiga underhållsarbeten och fixa till exempel hela familjens och också grannarnas cyklar. I det mångsidiga programmet finns säkert lämpliga kurser för var och en. En del av kurserna varar en kväll, andra kan inspirera i årtionden!

Vårens språkkurser

Vid medborgarinstitutet börjar på våren tre nya språkkurser: Suomen alkeiden jatko 017102 (må, on och fr dagtid), Espanjan alkeiskurssi 017431 (måndagar kl. 18.25) och Englantia abeille 017320 (kortkurs på sportlovet). Fortsättningskursen i finska passar bäst för studerande som kan lite grunder och som vill fortsätta studierna i finska i lugn takt i trevlig grupp. Kursen i spanska börjar alldeles från grunderna och är bra träning inför eventuella kommande resor till Spanien. Abikursen i engelska har skräddarsytts till en snabb intensivrepetition särskilt för dem som förbereder sig inför studentskrivningarna. Undervisningen sker på distans, så även om du är på resa under sportlovet kan du delta. På abikursen i engelska finslipar vi svaren och uppsatserna till prima skick precis före det stora provet.

Och fastän en stor del av språkkurserna varar hela året, är nya studerande varmt välkomna längs året till alla grupper där det finns plats! Om du funderar på din egen nivå och inte är säker på vilken språkgrupp som skulle passa bäst, kan du fråga planeringsläraren för språk om ytterligare information om grupperna (saara.kallio(at)kirkkonummi.fi).

Plock ur utbudet av samhällsämnen under vårterminen

I medborgarinstitutets avgiftsfria föreläsningsserie för allmänheten kan du bekanta dig med Finlands presidenters äkta hälfter på bibliotekshuset Fyyri i mars. I uteluften kan du fortsätta leta metaller på fortsättningskursen, ta emot våren och flyttfåglarna, bekanta dig med rutterna i Porkala, Pampskatan och fyra sjöars runda i Meiko. För dem som trivs bättre på sin gård erbjuder vi planeringskurser i gårdsplanering och växtgrupper. Om vattenelementet fascinerar mera, kan du lära dig knopar och tagling för båtföraren eller ta examen i kustsjöfart.

På våra kurser kan du också avlägga grundkursen i första hjälpen Fhj1 och skaffa hygienpass. Inom informationsteknik kan du lära dig att skapa webbsidor i WordPress, använda Excel och skapa stilfulla Powerpoint-presentationer. Vårens specialnyhet är kursen Hyvä ero som kombinerar de praktiska frågorna kring att parförhållandet tar slut med avslappningsövningar i form av yoga.

Vårens kurser på svenska är Fortsättningskurs i bridge och Öka din livskvalitet! Också på fortsättningskursen i programmering för barn och vuxna pratar läraren svenska.

Välkommen på kurs!