Välj en sida

Onsdag 28.2 kl. 18 får bibiliotekshuset Fyyri i Kyrkslätt besök av historieforskare Harri Hihnala som specialiserat sig på vikingatiden. Han föreläser under rubriken Viikinkiaikainen sodankäynti. Hihnala som själv kommer klädd i vikingakläder berättar om vikingarnas krigsföring och vapenskicklighet: varför och hur vikingarna förde krig och vilken inverkan deras kultur hade på krigsföringen. Vi får också höra närmare om hurudan taktik och teknik vikingarna hade till sitt förfogande.

Hihnala har studerat Finlands och Skandinaviens historia och undervisat i dessa vid Oulun yliopisto. I Norge har Hihnala avlagt examen Nordic Viking and Medieval Culture. Hihnala anses vara en av Finlands ledande sakkunniga i vikingatida krigsföringr.

Kl. 17–19.30 besöker också vikingasällskapet Kalevan Kaarti bibliotekshuset och förevisar vikingatida vapen, kläder, utrustning och bruksföremål. Föreningsmedlemmarna, som har klätt sig tidsenligt, svarar gärna på frågor och diskuterar med deltagarna.

Föreläsningen är en del av Traditionsdagen med vikingatema som firas i Fyyri. Under dagen ordnas varierande program för alla åldrar. Närmare program finns på bibliotekets webbplats och i kommunens evenemangskalender. Prova på: Traditioner! Vikingatiden evenemanget ordnas av Kyrkslätts fritidstjänster, Invånarparken Fyyri och Kirkkonummen Porkkalan Martat ry.