Välj en sida

FineJewelry UF från företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium var med i Våga vara företagsam finalen 2022. Finalen för unga företagare ordnades i köpcentret Tripla i Helsingfors 27–28.4 och i finalen tävlade UF-företagen om FM-titeln och om platser i EM-tävlingen. Våga vara företagsam evenemanget ordnades av Ung Företagsamhet r.f. och är Finlands mest betydande tävling i företagande.

FineJewelry UF

FineJewelry UF är ett företag som grundats av fyra gymnasister som studerar på företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium. Gymnasisterna Isabella Andersson, Sofia Hentilä, Isabella Groot och Sofia Österholm tillverkar smycken och företaget har som målsättning att tillverkningen sker på ett sätt som beaktar naturen och hela världen. Då det är möjligt använder de återvinningsmaterial i sina smycken och en del av vinsten donerar företaget till välgörenhet.

Det har känts spännande, nytt och roligt att få vara med i Våga vara företagsam tävlingen ända fram till finalen, tycker alla i företaget.

– Det har till exempel varit inspirerande att höra andra företags presentationer under finaldagarna, berättar Isabella Andersson.

– Och att själv få presentera sin idé och sitt företag har varit lärorikt, fortsätter Sofia Österholm.

– Att företaget klarat sig så bra i tävlingen och kommit hela vägen till finalen har varit en glad överraskning för oss, berättar Andersson, som fungerar som VD för FineJewelry UF.

Att studera vid företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium

Företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium ger sina studeranden god insyn i vad det innebär att starta upp och driva ett eget företag. Många av kurserna som ingår i programmet handlar om ekonomi och företagsverksamhet, med praktiskt arbete i fokus.

Under det andra gymnasieåret får studeranden vid företagarlinjen en möjlighet att starta upp och driva ett övningsföretag under ett läsårs tid, tillsammans med sina kompisar från företagarlinjen. FineJewelry UF är just ett sådant företag.

De unga företagarna i FineJewelry UF är nöjda med att de valde företagarlinjen. Alla hade hört positiva saker om linjen och det verkade intressant att få lära sig mera om företagsamhet redan under gymnasiestudierna. Tanken om att möjligtvis ännu fortsätta med FineJewelry finns där, men samtidigt behöver de unga företagarna koncentrera sig inför det kommande abiturientåret.

Den ansvariga läraren, Tanja Ingelin är glad att företagarlinjen helt klart har hittat sin plats i Kyrkslätts gymnasiums utbud. En del av de nya studerandena har en tanke på hurdant företag de vill grunda, redan då de börjar studierna vid företagarlinjen. Och under det första gymnasieåret har alla studeranden möjlighet att komma upp med en idé att bygga vidare på.

– Allt som allt är det glädjande att företagarlinjen drar till sig studerande med ett genuint intresse för företagsamhet, berättar Ingelin. Det ska bli roligt med nya företagsprojekt igen nästa höst.

Här kan du läsa mera om företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium.

Ung Företagsamhet rf