Välj en sida

I Hangö, Vichtis, Högfors, Kyrkslätt och Lojo inleds 1.9.2022 ett försök med gratis preventivmedel för personer under 25 år. Försöket är en del av programmet Framtidens social- och hälsocentral och dess mål är att utveckla och förenhetliga preventivmedelstjänsterna för personer under 25 år i Västra Nylands välfärdsområde.  

Syftet med försöket är att ordna omfattande, smidiga och enhetliga tjänster som är lättillgängliga och som omfattar preventivmedel mot graviditet och könssjukdomar, rådgivning som främjar sexuell och reproduktiv hälsa och sexualundervisning. Efter försöket fattas beslut om projektet blir permanent. 

Försöket pågår 1.9.2022–31.8.2023. I Hangö, Vichtis, Högfors, Kyrkslätt och Lojo har invånare under 25 år och de som använder studerandehälsovården i kommunen oberoende av kön, tillgång till alla preventivmetoder (spiral, p-stav, p-ring, p-piller, kondom). Den lämpligaste metoden väljs ut tillsammans med en expert inom hälso- och sjukvården. 

Försöket genomförs inom ramen för projektanslagen.

Tidsbeställning

Om du använder hormonellt preventivmedel och är under 25-år har du möjlighet att få gratis preventivmedel för 6 mån i gången antingen från preventivrådgivningen eller från studerandehälsovården, om du studerar i Kyrkslätt.

För avhämtning av preventivmedel kan du reservera en 10 min tid, antingen elektroniskt på eHälsan eller per telefon 0401269464 mellan kl. 12-13. På detta nummer kan du även lämna ett ringbud med sms meddelande. Nämn ditt namn och födelsetid i meddelandet. Observera att 10 minuters tiden är endast för avhämtning av preparat, inte för  påbörjande av preventivmedel eller kontroll.

Om du har oanvända preparat hemma, kan du använda dem först och sedan komma efter det avgiftsfria preparatet.

Om det är mera än två år sedan senaste kontroll på preventivrådgivningen, skall du boka tid för kontroll.

Kontakta preventivrådgivningen eller boka tid via eHälsan (inte 10 min tid) om du vill börja med preventivmedel eller byta preventivmedel.  

Vi försöker svara så snabbt som möjligt på alla som tar kontakt, men tyvärr kan det vara rusning till vår service i början om många nya tar kontakt.