Välj en sida

Möjligheterna som allaktivitetssalen i det kommande gemensamma campuset erbjuder kultur- och evenemangsaktörerna i Kyrkslätt presenterades i Mörnesalen i Bibliotekshuset Fyyri torsdag 7.11. Diskussionstillfället ”Allaktivitetssalens många ansikten” samlade aktiva deltagare från Kyrkslätts kultur- och evenemangsfält i Mörnesalen.

En gemensam scen för konst, kultur och evenemang

Evenemanget öppnades med fina pianouppträdanden av eleverna Amanda och Samuel Lindqvist och Aarton Kaarto från Kyrkslätts musikinstitut. Musikinstitutets elever kommer att vara en av de kommande användargrupperna på det gemensamma campuset.

Diskussionen öppnades av Kyrkslätts bildningsdirektör Eeva-Kaisa Ikonen, som gladde sig åt de fina framtidsutsikterna som det gemensamma campuset erbjuder som plats för kontinuerligt lärande, kultur och möten i kärnan av Kyrkslätts centrum.

”Kyrkslätt firar 700-årsjubileum år 2030 och det gemensamma campuset kommer att fungera som scen för levande konst- och kulturstunder under detta jubileumsår.”

Den lättillgängliga byggnaden erbjuder mångsidiga möjligheter

Byggnadens huvudprojekterare Ilmari Lahdelma från arkitektbyrå Lahdelma & Mahlamäki Oy presenterade campusbyggnaden.  Lahdelma berättade att i det Kyrkslätt uppförs en tillgänglig byggnad ”som man behändigt kan komma till och vistas och trivas i”.

Campusbyggnaden i Kyrkslätts centrum är en ljus byggnad i tre våningar och med partiellt gröntak.

Allaktivitetssalen i det gemensamma campuset kommer att ha 500 platser och en hopfällbar flyttbar läktare. Enligt Lahdelma har man beaktat såväl salens omformbarhet för olika slags evenemang som salens akustik i planeringen.

Lärmiljö och därtill mötesplats för kommuninvånare i olika åldrar

I Mörnesalen presenterade sig också campusets kommande utbildningsanordnare: Kyrkslätts Gymnasium, Porkkalan lukio, Kyrkslätts medborgarinstitut, Kyrkslätts bildkonst- och handarbetsskola och Kyrkslätts musikinstitut.

De kommande användarna representerades av Kyrkslätts gymnasiums rektor Mikael Eriksson och rektor för fritt bildningsarbete och grundläggande konstundervisning Satu Ylönen. Rektorerna var glada för att lärandet och kulturen i framtiden finns under samma tak i Kyrkslätt.

”Vi hoppas att byggnaden blir en mötesplats för kommuninvånare i olika åldrar. Som utbildningsanordnare ser vi det gemensamma campuset som ett unikt utrymme: en tvåspråkig helhet med verksamhet från morgon till kväll och på veckosluten”, berättade Ylönen.

Det gemensamma campuset öppnar för samarbete

I samband med anmälan till tillfället hade man också i förväg kunnat ställa frågor som behandlades under evenemanget. Diskussionen leddes av bildningssektorns utvecklingschef Antti Sankala.

Deltagarna funderade bland annat på om akustiken i allaktivitetssalen planerats för konserter och hur exempelvis tillgängligheten beaktats. I frågorna lyfte man också fram olika aktörers möjligheter att utnyttja salen. Även salens utrustning så som till exempel ställningar för körer eller upphöjningar för barn väckte diskussion, så som även parkeringsplatsernas tillräcklighet.

”Vi tackar alla för den aktiva diskussionen. Kyrkslätts kommun tar ännu gärna emot idéer och önskemål om utvecklingen av det gemensamma campusets allaktivitetssal”, konstaterar Antti Sankala.

Kuva/Bild: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, visualisation Voima Graphics Oy

Det gemensamma campuset, som byggs norr om bibliotekshuset Fyyri i Kyrkslätts centrum, kommer att erbjuda lokaler för ungefär 800 gymnasiestuderande och ungefär 550 elever i musikinstitutet, bildkonstskolan och medborgarinstitutet. Det gemensamma campuset med sin upplevelsemässiga arkitektur som passar in i Kyrkslätts kommunbild respekterar de omgivande värdebyggnaderna. Den hållbara byggnaden erbjuder mångsidiga utrymmen för bildning och kultur. Avsikten är att det gemensamma campuset tas i bruk år 2027.

Ytterligare information:

Antti Sankala, utvecklingschef, Kyrkslätts kommun – bildningssektorn, tfn 040515 4975, antti.sankala@kirkkonummi.fi

Kyrkslätts gemensamma campus