Välj en sida
kirkkonummi

Flyttning till Kyrkslätt

Registrering som invånare

Om du flyttar till Finland för att bo stadigvarande måste du registrera dig som invånare i någon kommun. Du kan registrera dig som invånare i Kyrkslätt hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i Helsingfors.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Fågelviksgränden 2
00530 Helsingfors
E-post: international@dvv.fi
Registrering av utlänningar, telefon 029 55 36 320

När du går till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, ta med dig

  • identitetsbevis (till exempel pass)
  • uppehållstillstånd och uppehållskort, om du behöver uppehållstillstånd i Finland
  • intyg över registrering av uppehållsrätt, om du är medborgare i ett EU-land
  • äktenskapsintyg
  • dina barns födelseattest

Kom ihåg att handlingarna måste vara godkända av myndigheterna och översatta till finska, svenska eller engelska.

Flyttanmälan

Varje gång då du permanent flyttar inom Finland till en ny bostad eller då du tillfälligt kommer att vistas i en bostad i mer än tre månader ska du göra en flyttanmälan. Om du har bott i Finland kan du göra en flyttanmälan på en blankett som kan hämtas på posten eller på internet.

Du kan göra flyttanmälan på onlinetjänsten www.muuttoilmoitus.fi med hjälp av bankkoder, ID-kort eller användarnamn till Posten. Du kan också göra flyttanmälan genom att fylla i en flyttanmälningsblankett som fås på posten.

På samma anmälan kan du också anmäla de familjemedlemmar som flyttar med dig.

Uppehållstillståndsärenden

Du kan söka registrering av uppehållstillstånd och uppehållsrätt för EU-medborgare på Migrationsverkets serviceställe i Helsingfors.

Handelstået 10

00770 Helsingfors

öppet må–fr 8.00–16.15

Det lönar sig att i förväg boka tid via Migrationsverkets tidsbokningstjänst. https://migri.fi/sv/boka-tid  På serviceställena kan man inte ge rådgivning i tillståndsärenden. Du kan ändå ringa till rådgivningstjänsternas telefonnummer, som finns här: https://migri.fi/sv/radgivningstjanst#servicenummer

Du kan också söka uppehållstillstånd och EU-registrering online på tjänsten Migrationsverket Enter Finland https://enterfinland.fi/eServices

Du kan också sköta registreringen av uppehållsrätt för EU-medborgare och registreringen till befolkningsdatasystemet hos International House Helsinki på adressen Fågelviksgränden 2 D, 00530 Helsingfors. https://ihhelsinki.fi/services/

Om du har problem med uppehållstillståndet kan du fråga Kyrkslätts integrationstjänster https://kirkkonummi.e-lomake.fi/lomakkeet/64/lomake.html?rinnakkaislomake=integrationform eller Flyktingrådgivningen (https://www.pakolaisneuvonta.fi/sv/) om råd.