Välj en sida
kirkkonummi

Eliasvillan uppkallades efter farbror Elias

Den röda Eliasvillan på Ragvalds museum är uppkallad efter Elias Malmström. Elias Malmström (1850-1934) var farbror till den sista privata ägaren av Ragvalds gård, Bertil Malmström (1900-1982).

Elias hade ingen familj. Eliasvillan och dess uthus, lada och ria byggdes som hem åt Elias i slutet av 1800-talet. Ladan och rian finns inte kvar.

I Ragvalds arkiv finns en enda bild av Elias. På den sitter den gamla Elias på en bänk framför en oidentifierad byggnad. Uppgifter om vilka som bott i Eliasvillan efter Elias död (1943) finns inte bevarade.

Under Porkala arrendetid (1944-1956) användes Eliasvillan uppenbarligen som bostad. Man hade byggt en dörr direkt från vindstrappan ut, vilket visar att det fanns en separat bostad i övre våningen. Även Eliasvillans uthus hade gjorts om till bostad. Den glesa stockbyggnadens innerväggar var fodrade med papp, tidningar och tapeter. Elledningar dit hade dragits via träd i närheten.

I Eliasvillan finns sedan 1990-talet en utställning över Porkala arrendetid. Utställningen består av fotografier, föremål och dokument, främst från Kyrkslätt. Utställningen är öppen om sommarlördagar kl. 11-15. Inträdesavgiften (2 euro för vuxna, kontant) betalas i Ragvalds huvudbyggnad och i den ingår guidning i båda husen.

Avoinna:
Päärakennus ja Porkkalan vuokrakauden näyttely ovat auki kesälauantaisin klo 11 – 15 (ei juhannuksena), muulloin sopimuksen mukaan.

Pääsymaksu:
Ragvaldsin museon pääsymaksu on aikuisilta 2 € ja pääsymaksun hintaan kuuluu näyttelyn opastus.

Yhteystiedot:
Ragvaldsin museo
Överbyntie 140
02400 Kirkkonummi

(09) 2967 1 
kulttuuri@kirkkonummi.fi