Städ- och kosthållstjänsterna i Kyrkslätts kommun utvärderas och utvecklas kontinuerligt. Utvecklingen av tjänsterna styrs bland annat av principerna om hållbarhet och öppenhet och av kundrespons. Hållbarhet är ett av målen i Kyrkslätts kommuns strategi för 2024–2030. Man mäter och minskar matsvinnet och matlistorna har den här hösten ändrats så att de bättre motsvarar målen för hållbarhet. Hösten 2024 genomförs igen också en kundenkät.
6 veckors roterande matlista ger variation och effektivitet
Kyrkslätts kommuns kosthållstjänster har infört ett nytt verksamhetsstyrningssystem från och med början av augusti. Jamix som man använde tidigare har bytts ut till PoweResta, som enligt servicedirektören för städ- och kosthållstjänster i Kyrkslätts kommun Johanna Tuppurainen är förmånligare och bättre motsvarar tjänsternas behov.
”Skolornas och daghemmens matlistor finns fortfarande som bekant till exempel på skolornas anslagstavlor och webbplatser.” berättar Tuppurainen.
Utöver detta byts den 10 veckors roterande matlistan ut till en 6 veckors roterande lista, vilket erbjuder tillräckligt med variation och effektiverar verksamheten.
”På så sätt upprepas omtyckta maträtter oftare och det blir lättare att vänja sig med nya smaker, då samma mat upprepas tillräckligt ofta. Kortare rotation ger också kostnadseffektivitet, då råvarumängderna är under kontroll, det är lättare att beräkna matsvinnet, livsmedlen cirkulerar snabbare och det är lättare att kontrollera svinnet.” berättar Tuppurainen om förändringen.
Användningen av ekologiskt odlad mat och inhemska produkter ökar
Det här läsåret kommer man inom kosthållstjänsterna också att öka användningen av ekologiskt odlad mat. Enligt Tuppurainen byter man till exempel överallt ut mjölken som serveras som matdryck till ekologisk mjölk.
”Meningen är att vi nästa år (2025) tar in allt fler inhemska och ansvarsfullt producerade livsmedel i sortimentet, eftersom vi kommer att få tilläggsanslag till livsmedel.” gläder sig Tuppurainen.
Matsvinnet minskas och följs upp i skolorna
Alla platser inom Kyrkslätts kosthållstjänster mäter och antecknar svinnet.
”Tills vidare har rapporteringen gjorts i huvudsak i Excel, men syftet är att skaffa ett elektroniskt system senast nästa år. Då är rapporteringen enklare och mer informativ och användarna får allt bättre information om ämnet.” berättar Tuppurainen om planerna.
Matsvinnet mäts i skolorna i Kyrkslätt bland annat med hjälp av vågar.
Tjänsten Biovaaka Serve används för att kontrollera tallrikssvinnet i Kartanonrannan oppimiskeskus, Jokirinteen oppimiskeskus och Veikkolan koulu. Det är fråga om en tjänst som gör användarna delaktiga och visar matgästen respons på mängden matsvinn som slängs.
”Dessutom har vi i samarbete inom ramen för projektet Mot en kolneutral skola skaffat i biovåg som cirkulerar i de mindre enheterna.” berättar Tuppurainen.
Projektet Mot en kolneutral skola ökar medvetenheten om matsvinn
I projektet följer man också upp matsvinnet. Under perioden då man följer upp matsvinnet behandlar skolan temat mat med hjälp av det material som sammanställts inom ramen för projektet.
”Eleverna får information om vilken väg maten gått före den hamnar på tallriken, vad matsvinn är och hur man kan inverkan på matsvinnet samt om matens inverkan på miljön”. berättar Lotta Yli-Kuivila, som är projektplanerare för projektet Mot en kolneutral skola.
I daghemmen och skolorna i Kyrkslätt minskar man på matsvinnet också genom att sälja svinnmat. Läs Kyrkslätts kommuns nyhet om ämnet från maj 2024 här.
Kundenkät och skolelevernas matråd engagerar
Veckorna 40–41 (30.9–13.10.2024) utför kosthållstjänsterna igen en kundenkät i skolorna och daghemmen i Kyrkslätt. Enkäten kan besvaras av såväl barn, elever, vårdnadshavare som personal. Enkäten genomförs elektroniskt och meningen är att man för även traditionella responslådor till skolorna. Svarsdeltagarna informeras senare om hur man exakt utför enkäten och samlar in respons.
I Kyrkslätts skolor finns mat- och smakråd som består av elever. Råden engagerar barn och unga i frågor som gäller maten i skolorna och daghemmen.
”I en del av skolorna och daghemmen i Kyrkslätt har råden varit aktiva redan i flera år. Det här är ändå ett betydande utvecklingsobjekt för oss, och syftet är att utvidga rådverksamheten till alla ställen i framtiden. Utveckling kräver dock kontinuerligt och gott samarbete med undervisningen och småbarnspedagogiken.” berättar Johanna Tuppurainen.
Ytterligare information:
Johanna Tuppurainen, direktör för städ- och kosthållstjänster, Kyrkslätts kommun, johanna.tuppurainen@kirkkonummi.fi
Lotta Yli-Kuivila, projektplanerare, projektet Mot en kolneutral skola, Kyrkslätts kommun, lotta.yli-kuivila@kirkkonummi.fi
Ulla Nordman, kosthållsplanerare, kosthållstjänsterna, Kyrkslätts kommun, ulla.nordman@kirkkonummi.fi