Välj en sida

– Vad fick dig att börja studera spanska i vuxen ålder?

Jag fick min första impuls till att börja studera spanska när jag råkade höra några sånger av Emma Junaro från Bolivia, och jag blev förtjust i det mjuka och vackra uttalet av sångerna. Jag anmälde mig genast till nybörjarkursen i spanska vid Medborgarinstitutet i Kyrkslätt och märkte att man även som vuxen kan lära sig språk, bara man lite satsar på det. Jag gillade den avslappnade studieatmosfären och ville bara lära mig mera och mera om språket och kulturen. Alla mina lärare var verkligen sympatiska, och på lektionerna behövde jag inte vara rädd för misstag, utan jag fick uppleva glädjen av att lyckas tillsammans med trevliga studerande. Snart hade jag redan fyra kurser per vecka och dessutom tog jag kurser vid Helsingfors sommaruniversitet. Efter ett par år åkte jag på den första intensivkursen till Málaga, där jag utöver lektionerna kunde använda språket i turistsituationer från morgon till kväll. Efter fem år hade jag redan gått på ca 15 kurser vid medborgarinstitutet och många kurser vid sommaruniversitetet.

– Vad fick dig att fortsätta studierna och hur lyckades du kombinera studierna med arbetet och allt annat?

Jag ville vidare lära mig ännu djupare både själva språket och den spansktalande världens historia och kultur, så jag sökte till Helsingfors universitet för att studera. Jag studerade vid sidan om mitt heltidsjobb i fem år till magister i spanska. Största delen av eftermiddagarna, veckosluten och semestrarna gick åt till studierna, men det kändes inte alls mödosamt, för jag hade en så stark passion att lära mig språket och kulturen och utveckla mig själv. Med noggrann planering av studierna och upprättande av scheman kunde jag samordna arbets- och familjelivet med heltidsstudierna. Vid sidan om arbetet och studierna gick jag på intensivsspråkkurser också i Madrid och San Sebastián och fick en möjlighet att undervisa vid medborgarinstitutet, där jag nu börjar mitt femte år som lärare. Till sist ville jag även yrkesmässigt kunna arbeta med språk på heltid och lämnade mitt tidigare yrke inom detaljhandel. Som tur fick jag en möjlighet från min hemkommun där jag nu undervisar både i årskurserna 7–9 och vid medborgarinstitutet.

– Hurdana tips skulle du ge språkstuderande?

För studierna lönar det sig att avsätta en viss tidpunkt på dagen eller veckan då man kan koncentrera sig på dem. Helst lönar det sig förstås att så ofta som möjligt exponera sig för det språk som man studerar, till exempel musik, TV-serier, filmer, språkstudiematerial på Yles webbplats, videor på YouTube, Duolingo och så vidare. Jag rekommenderar att söka och använda sådana studiemetoder och -innehåll som man själv gillar mest för att studierna ska vara så meningsfulla som möjligt. Jag skulle ge som tips för att studera ordförråd att alltid läsa orden och meningarna högt och att bilda egna meningar med bekanta ord, och då kommer man lättare ihåg dem. Dessutom lönar det sig att utöver bara orden från början lära sig ordkedjor och uttryck med flera ord, till exempel ¿Qué tal si tomamos una copitita más?, varvid man också lär sig strukturer och autentiska uttryck som man kan använda och tillämpa i olika situationer.

– Hur har spanskan och den spanska kulturen påverkat ditt liv och tänkesätt och vad har du lärt dig av kulturskillnaderna?

Genom spanskan öppnades en alldeles ny värld för mig till spansktalande länder, deras kultur och historia. Genom studierna i spanskan har jag också fått många vänner från olika kontinenter. Dessutom har jag lärt mig att det inte finns bara ett rätt sätt att tänka och göra saker och ting; det finns bara olika sätt. Jag rekommenderar att resa även till andra ställen än till Costa del Sol och Kanarieöarna, eftersom varje område har till exempel en säregen gastronomi och egna traditioner. Spanien är mycket mer än bara kust och stereotypisk mañana-attityd. Mitt favoritområde är Baskien i norra Spanien och framför allt det särskilt vackra San Sebastián med de läckra lokala tapas, det vill säga pintxos. Överlag är matkulturen på Iberiska halvön verkligen rik, och den har i praktiken ända sedan feniciernas tid påverkats av alla folk runt Medelhavet samt det spansktalande Amerika. Till exempel ingredienserna till många traditionella spanska rätter härstammar från Sydamerika, så som paprika och potatis.

Den spanska samtalskulturen avviker avsevärt från den dämpade finländska. Pratet är i allmänhet mycket mer högljutt än i Finland. I Spanien är det rentav artigt och nödvändigt att lite emellanåt avbryta samtalspartnern för att inte verka vara oartig och ointresserad av vad den andra berättar. Också gesterna är mycket mer teatraliska, och man viftar ofta med armarna som en kapellmästare. I början av studierna är det ju en utmaning att följa samtalet, för vanligtvis pratar ett par personer samtidigt och den som är mest högljudd har rätt. När man pratar med spansktalande ska man alltså lära sig att passa på tillfället att avbryta, annars får man ingenting sagt.

– Hurdana råd skulle du ge vuxna som överväger att återuppta studierna i spanska eller något annat språk men tvekar?

Spanskan är ett verkligt världsspråk och det är bra att komma ihåg att spanskan är det näst största språket i hela världen strax efter mandarinkinesiskan. Jag anser att det aldrig är för sent att börja studera språk. Det är en meningsfull och nyttig aktivitet och mycket bra hjärngymnastik. Man kan glömma de klassiska myterna ”jag saknar språkhuvud” och ”man kan inte längre lära sig språk när man är så här gammal” och modigt börja studera ett nytt språk. För min egen del vill jag förmedla vidare glädjebudskapet om språkstudier och livslångt lärande.

Om du blev inspirerad av att studera spanska eller söker en ny hobby kan du anmäla dig på kurser vid Medborgarinstitutet i Kyrkslätt via denna länk: opistopalvelut.fi/kirkkonummmi/sv