Välj en sida

Mjukisigelkotten Saila håller hus under ett kontorsbord i Invånarparken Fyyri. Därifrån startade igelkotten och begav sig på äventyr i Kyrkslätts invånarparker tillsammans med de anställda i invånarparkerna och familjedagvårdens barngrupper.

Kyrkslätts kommuns invånarparker Fyyri, Släntgården och Veikkosvinden med kundfamiljerna samt familjedagvårdarna med barnen kavlade upp ärmarna och for iväg för att utforska, utvärdera, gå på äventyr och leka i lekparker runt om i Kyrkslätts kommun.

Saila ambulerade flitigt med barnen mellan parkerna, och barnen fick ta henne med i lekar och på upptäcktsresor. Saila fick gunga, åka rutschbana och förstås smaka på många sandkakor.

”Med hjälp av parkbarometern fick barnen öva att observera i parkerna, och de fick på ett roligt och konkret sätt framföra sin åsikt om parken. Det var fint att se hur barnen blev ivriga att utvärdera parkerna”, berättar familjedagvårdare Leila Hiltunen.

Information till familjer – en guide om parkbarometern till Kyrkslätts lekparker

I den lekfulla parkbarometern har man utvärderat 15 lekparker i kommunen. Det finns sammanlagt 63 lekparker. De utvalda parkerna i barometern har haft lämpligt läge i förhållande till invånarparkerna och enheterna inom familjedagvården. I urvalet har dessutom ingått lite större parker och lekplatser som familjerna tagit upp.

På barometerblanketten har man inte begränsat kreativiteten. Barnen kastade därmed med sin fantasi fram idéer till alldeles nya element till lekparkerna. Till exempel till lekplatsen på Knutsvägen önskade det stränga rådet en raket och ett Muminhus.

Handboken, som uppstått som slutresultat av parkbarometerarbetet, svarar också på frågor om vad allt som finns i parkerna. I handboken kan man kolla var de utvärderade lekparkerna finns, vad de har för egenskaper och till exempel om det finns skugga för de minsta i familjen på en het sommardag.

Det fortsatta parkbarometerarbetet har också inbakats i invånarparkernas verksamhet. När en ny park byggs i Kyrkslätt är det möjligt att Saila Igelkott och invånarparkerna med kundfamiljerna far iväg igen för att utforska och gå på äventyr i den nya lekparken.

Hur gjordes parkbarometern?

På besöket i lekparken fick varje familj och barngrupp inom familjedagvården fylla i en barometerblankett. Vad är roligt i parken? Vad borde korrigeras? Hurdan stämning blev det från parken?

Svaren samlades in på en laminerad barometerblankett med raderbar tuschpenna.

”Ekologi är det viktigaste”, tänkte Saila.

Till sist fotograferades och sparades varje blankett i Saila Igelkotts bildarkiv.

Familjedagvårdarna med grupperna gjorde också på egen hand parkbarometertillfällen. På dessa tillfällen skickade gruppen barometerblanketten som bildmeddelande till invånarparken till mjukisigelkottens sekreterare. Saila Igelkott svarade barngrupperna med meddelanden, bilder och röstmeddelanden.

Saila Igelkotts bildarkiv öppnades, och alla barometerblanketter sammanställdes, och utifrån dem uppstod en handbok som berättar vad det finns för lekparker i Kyrkslätt. Handboken kan läsas och studeras i invånarparkerna samt i broschyrform på invånarparkernas webbplatser.

”Den röda tråden i aktiviteterna i den lekfulla parkbarometern var delaktighet och social gemenskap samt lek och lekfullhet. Man firade många trevliga stunder med familjer och familjedagvården i lekparkerna med lekar och sysslor”, berättar Meeri Härus från invånarparken Fyyri.

”Vi önskar att handboken är till hjälp för nya Kyrkslättsbor eller nyblivna familjer som funderar på var det finns parker och hurdana olika slags trevliga aktiviteter parkerna bjuder på!”

Till följande utforskar Saila de bästa lekplatserna i skogarna

Saila Igelkotts äventyr fortsätter. Saila Igelkott håller på att arbeta med den lekfulla parkbarometerns lillasyster, den lekfulla skogsbarometern, och arbetet blir färdigt till nästa vår. Syftet med den lekfulla skogsbarometern är att göra den tysta informationen om trevliga och lätta skogslekplatser i Kyrkslätts område synlig. Fantastiskt, eller hur?

Bekanta dig med parkbarometern här

Länk till Invånarparkernas webbplats