Kolsarin päiväkoti har ett gemensamt Grön Flagg-råd för barnen och pedagogerna under namnet Vihreät kynät (Gröna pennorna). Barnen har själva hittat på namnet på rådet. Rådet består av 17 barn och fem pedagoger. Under den gångna våren har gruppen haft temat Närmiljön.
På våren ordnade Vihreät kynät det redan traditionella gratis lopptorget för daghemmets kundfamiljer. Den här gången tog loppisen emot sommarkläder och hobbyredskap för barn i daghemsåldern. Familjerna får lämna av sådant som är extra och onödigt för den egna familjen och motsvarande ta med sig det de behöver gratis.
Förutom att man meddelade Kolsarin päiväkotis kundfamiljer om loppisen via programmet Päikky, målade Vihreät kynät fina skyltar till daghemmets portar och gruppernas dörrar. Den här gången laminerade man skyltarna så att de kan användas på nytt. Nästa gång behöver man bara byta datumen. Dessutom gjorde rådet förberedelser på loppisplatsen. Hemleken i korridoren flyttades bort för några dagar och i stället tog man fram loppisbord och räck.
Barnens utflykt till återvinningsstationerna och hjälpförmedlingen
Samarbetet i lopptorgsprojektet gick smidigt för Vihreät kynät.
– Barnen funderade till exempel på vad man ska göra om kläder eller saker blir kvar efter loppisen, berättar Kolsarin päiväkotis miljöpedagog Ritva Pesonen.
Barnens förslag var att ta dem till dagiset, ge dem till behövande barn, slänga i soporna, sälja på en annan loppis. Fina diskussioner om att det inte lönar sig att slänga bort hela kläder och saker utan att det lönar sig att återvinna dem. På det här sättet kan vi arbeta för miljön.
– Ett av barnen kom ihåg att hen hade fört leksaker med sin mamma till någon plats nära biblioteket till barn som kommit från ett annat land, fortsätter Pesonen.
Ja, till hjälpförmedlingen Ukrainalaiset Kirkkonummella. I gruppen diskuterades det att det kommit människor från Ukraina till Finland och att många av dem inte har arbete i Finland och att de inte ännu kan de språk vi pratar.
Då började man i Kolsarin päiväkoti planera en utflykt till hjälpförmedlingen Ukrainalaiset Kirkkonummella i Kyrkslätts centrum. Och så åkte en grupp med barn och pedagoger och bekantade sig med verksamheten vid hjälpförmedlingen. Lämpliga saker donerades till hjälpförmedlingen och resten av kläderna förde gruppen vidare för ytterligare återvinning.
Mirka Oinonen berättade om hjälpförmedlingens verksamhet för barnen. Mirka grundade hjälporganisationen Ukrainalaiset Kirkkonummella tillsammans med sin vän Julia Tolonen. Verksamheten drivs med frivilliga krafter och sak- och matdonationer. Där ordnas också annan verksamhet för ukrainare som till exempel konstverkstäder, undervisning i finska språket och annan trevlig samvaro. Hjälpförmedlingens verksamhet håller paus över sommaren.
Barnet tittade också in genom fönstret på Kirkkonummen Martats loppis – loppisen är öppen på lördagar. På den intilliggande parkeringsplatsen fanns också Reccis lumpinsamlingslåda och vid Kirkkonummen ostari fanns många olika insamlingslådor. Barnen lade märke till att det finns många olika återvinningsstationer i vår närmiljö!
Barnens tankar om återvinning och att hjälpa andra
Barnen funderade också tillsammans med daghemmets vuxna på vilka tankar de hade efter lopptorget och utflyktsdagen.
”Jag blir på gott humör”, säger Leo och Elea, när de tänker på hur det kändes att ge kläder och saker till dem som behöver. Dagisbarnen tror också att mottagarna blir på gott humör och glada över donationerna. ”Jo, de ser glada ut”, funderar Oliver, Elise och Leo. Och har något av barnen själv fått till exempel leksaker eller kläder från loppis? Lilja berättar att hon fått leksaker. Alla barn var tillsammans av den åsikten att det är bra att man återvinner kläder och saker.
***
Kolsarin päiväkoti har varit ett Grön flagg-daghem sedan våren 2021.
Du kan läsa mer om Grön flagg på vihrealippu.fi/sv/hem