Välj en sida
kirkkonummi

Stöd till nya företagare

Arbetsgivartjänsternas experter handleder, ger råd och stöd i frågor som gäller grundande av företag. Från arbetsgivartjänsterna kan du ansöka om startpeng eller söka till företagarutbildning.

Om du är intresserad av företagande, kontakta arbetsgivartjänsterna.

Om du är en arbetslös arbetssökande och vill starta ett företag, tala först med din egen expert. Experten vägleder dig i hur det lönar sig för dig att agera i din situation. Bäst når du din expert genom att lämna en kontaktbegäran i e-tjänsten.

Innan företagsverksamheten inleds ska du träffa företagsrådgivaren i din egen kommun. Hen hjälper dig med din affärsidé och slutförandet av lönsamhetskalkylerna.

Övriga kanaler där du får stöd och rådgivning:

Läs mer om att starta företag:

Bekanta dig med områdets företagarföreningar och deras tjänster:


Ekonomisk trygghet med startpeng

Startpengen är ett behovsprövat stöd för en ny företagare för att trygga den personliga utkomsten. Arbetskraftsmyndigheten kan bevilja stöd för 6 månader i sänder och det kan beviljas i högst 12 månader.

Ansök om startpeng innan du har grundat ditt företag och startat din affärsverksamhet. Du kan ansöka om startpeng för vilken företagsform och bransch som helst. Arbetskraftsmyndigheten kan bevilja startpeng endast för sådan heltidsverksamhet och fortlöpande företagsverksamhet som av kommunernas företagsrådgivare har bedömts vara lönsam.

Arbetskraftsmyndigheten kan överväga att bevilja dig startpeng om du uppfyller följande villkor:

  • Du är ny företagare och kommer att bli företagare på heltid eller är företagare i bisyssla och utvidgar din företagsverksamhet till att bli företagare på heltid.
  • Du har inte startat din företagsverksamhet innan du ansöker om startpeng.
  • Du har tillräckliga färdigheter för att arbeta som företagare.
  • Du har tillräckliga färdigheter för den bransch där ditt företag kommer att vara verksamt.
  • Företagsrådgivaren har ansett att din affärsverksamhet är lönsam.
  • Du får ingen annan överlappande inkomst.
  • Du har inga betalningsstörningar i kredituppgifterna.
  • Du bor i Finland och grundar ditt företag i Finland.

Innan du inleder företagsverksamheten och ansöker om startpeng, besök företagsrådgivaren i din egen kommun. Hen hjälper dig att slutföra din affärsidé och förbereda de bilagor som behövs för ansökan.

För ansökan behöver du en affärsverksamhetsplan och en finansierings-, lönsamhets- och försäljningsberäkning. Dessutom behöver du en meritförteckning, ett skatteskuldsintyg, ett (för)avtal för verksamhetslokaler och ett verifikat över företagsfinansieringen.

Ansök om startpeng och utbetalning av den i e-tjänsten. Du kan ansöka om utbetalning när du har fått ett positivt beslut och inlett företagsverksamheten. Ansök om utbetalning av stödet retroaktivt en månad i taget. Lämna dock in ansökan inom två månader efter att utbetalningsperioden har gått ut. Startpengen betalas en gång i månaden på basis av ansökan.

Läs mer:


Företagarutbildning för att utveckla företagarfärdigheter

Om du är intresserad av företagande eller planerar att bli företagare, men företagandet ännu är nytt för dig, kan du bekanta dig med ämnet i företagarutbildningen. Med hjälp av utbildningen kan du utveckla de företagarfärdigheter som arbetskraftsmyndigheten bedömer när startpeng beviljas. I företagarutbildningen får du också handledning för att förädla din företagsidé.

Företagarutbildning som genomgåtts i form av arbetskraftsutbildning är avgiftsfri. Under utbildningen får du samma arbetslöshetsförmån som när du är arbetslös. Dessutom kan du få kostnadsersättning för deltagardagarna. Utbildningar i företagande finns både som webb- och närundervisning, såväl på dagtid som på kvällstid.

Bläddra bland företagarutbildningar i de arbetskraftsutbildningar som kan sökas på Jobbmarknadens webbplats. Skriv entreprenörskap som sökord. Avgränsa området till Nyland. Så här ser du alla företagarutbildningar i Nyland.

Läs utbildningsanmälan noggrant innan du lämnar in ansökan. Om du lämnar in en ansökan förbinder du dig till ansökningsprocessen. Det är förpliktande att delta i utbildningen om du blir antagen till den. Lyft i din ansökan fram din motivation, din preliminära företagsidé och vilka färdigheter du har för att förverkliga den.

Sök till utbildning genom att klicka på Sök till utbildning i utbildningsanmälan. För att logga in behöver du nätbankskoder. Om du inte kan använda e-tjänsten, ansök om ersättning på den utskrivbara blanketten. Lämna blanketten till arbetskraftstjänsternas verksamhetsställe i Kyrkslätt eller Vichtis.

Mer information och handledning får du från arbetsgivartjänsterna.


Läroavtalsstudier för företagare

Om du behöver mer kunnande eller uppdatering av ditt kunnande kan du avlägga yrkesexamen eller delexamen som läroavtal. Då utbildar du dig i ditt vardagsarbete i ditt eget företag.

Företagarens läroavtalsutbildning baserar sig på ett avtal mellan företagaren och läroavtalsaktören. Du genomför största delen av utbildningen i ditt eget företag genom att arbeta och en del vid en läroanstalt, på webben eller på distans. Syftet med utbildningen är alltid att utveckla företaget och dess verksamhet. Studera med läroavtal för en examen inom ditt yrkesområde, en hel examen eller examensdel som anknyter till företagande.

Läroavtalsstudier för företagare är inte arbetsgivartjänsternas egen service. Du får dock information, rådgivning och handledning från arbetsgivartjänsterna.

Läs mer:


Arbetsgivartjänsterna i Kyrkslätt, Vichtis och Sjundeå

E-tjänster för arbetsgivartjänster
Lågga in på e-tjänster

Telefonrådgivning för arbetsgivartjänster
Öppettider: må–to kl. 11–16 och fr kl. 11–14
Telefonnummer: +358 40 1269 103

E-postaddress
tyonantajapalvelut@kirkkonummi.fi

Postadress
Kyrkslätts kommun / Arbetskraftstjänster
Ervastvägen 2/ PB 20
02401 Kyrkslätt