Arbetsgivartjänsterna erbjuder arbetsgivarna handledning, stöd och rådgivning vid personalnedskärningar.
Om du ska säga upp eller permittera personal, kontakta arbetsgivartjänsterna.
Skicka förslagen till omställnings- och samarbetsförhandlingar och uppgifter om permitteringar per e-post till adressen tyonantajapalvelut@kirkkonummi.fi.
Lag som reglerar omställnings- och samarbetsförhandlingar:
- Samarbetslagen kap. 3 Omställningsförhandlingar
- Lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare
- Lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar kap. 5 Samarbetsförhandlingar
- Lagen om ordnande av arbetskraftsservice 140 § Arbetskraftsmyndighetens uppgifter för att fullfölja omställningsskyddet
Omställningsskydd
Arbetsgivartjänsterna ger råd och stöd i situationer som gäller personalminskning. Arbetsgivaren och den personal som ska skäras ned eller permitteras får information om omställningsskyddet, utkomstskyddet för arbetslösa, arbetssökandet, förfarandet med arbetskraftsmyndigheten samt andra frågor som gäller situationen. Arbetskraftstjänsterna hjälper permitterade och uppsagda arbetstagare att få sysselsättning eller utbilda sig i samarbete med arbetsgivarens representanter och personalen eller dess representanter.
Omställningsskyddet ur arbetsgivarens synvinkel
Arbetsgivartjänsterna ger arbetsgivaren råd i anpassningssituationer. Oftast innebär situationerna åtgärder som riktar sig till personalen, såsom anställning på deltid, permitteringar eller uppsägningar. Du som arbetsgivare har då arbetsförhållanden förändras skyldigheter som beror på antalet anställda och på hur många personer du måste säga upp eller permittera.
Arbetsgivarens skyldigheter vid personalnedskärningar:
- Om din organisation omfattas av samarbetslagen och du håller på att inleda omställningsförhandlingar som leder till personalförändringar, har du en lagstadgad skyldighet i fråga om omställningsskydd och samarbete med arbetskraftsmyndigheten.
- Om uppsägningarna gäller minst tio arbetstagare ska du anmäla uppsägningarna till arbetskraftsmyndigheten.
- Gör upp en handlingsplan för att främja sysselsättningen där du berättar hur man stöder arbetssökande och utbildning för de uppsagda.
- Informera om det utvidgade omställningsskyddet för uppsagda som fyllt 55 år.
Anmäl förändrade situationer till arbetsgivartjänsterna.
Läs mer:
- Jobbmarknaden – Omställningsskyddet ur arbetsgivarens synvinkel
- Jobbmarknaden – Förändringar i anställningsförhållandet
Arbetstagarens omställningsskydd
En uppsagd eller permitterad arbetstagare får från arbetskraftstjänsterna rådgivning och stöd för att söka arbete, sysselsättas på nytt och förbättra yrkeskompetensen.
Om du har blivit uppsagd på produktionsmässiga eller ekonomiska grunder, får du stöd för sysselsättning på nytt redan under uppsägningstiden. När du är uppsagd har du rätt till betald ledighet medan du utarbetar sysselsättningsplanen eller deltar i jobbsökarträning, arbetskraftsutbildning eller omplaceringsträning som avtalas i planen.
När du får besked om uppsägning, anmäl dig som arbetssökande.
Läs mer:
Utvidgat omställningsskydd för uppsagda som fyllt 55 år
Det utvidgade omställningsskyddet är avsett för arbetstagare som fyllt 55 år och som sagts upp av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker. Syftet med tjänsten är att främja snabb sysselsättning av dessa arbetstagare och förbättra deras ställning på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren är enligt arbetsavtalslagen skyldig att informera arbetstagaren om hens rätt till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år. Skyldigheten gäller alla arbetsgivare. Arbetsgivarens övriga skyldigheter gällande omställningsskyddet förblir oförändrade.
Arbetstagaren har rätt till omställningsskydd för 55 år fyllda om:
- hen har fyllt 55 år senast på uppsägningsdagen,
- hens arbetsavtal har sagts upp av produktionsmässiga och ekonomiska orsaker,
- hen varit anställd hos samma arbetsgivare i minst fem år med avbrott på högst 30 dagar och
- hen anmält sig som arbetssökande hos arbetskraftsmyndigheten i sitt eget område inom 60 dagar från uppsägningen.
Omställningsskyddet för personer som fyllt 55 år omfattar
- omställningspenning,
- utbildning inom omställningsskyddet och
- sysselsättningsledighet som varar 5, 15 eller 25 dagar.
Omställningspenningen motsvarar i genomsnitt en månads lön. Omställningspenningen betalas av den som betalar ut arbetslöshetsförmånen, dvs. arbetslöshetskassan eller FPA. Den arbetstagare som ska sägas upp ansöker om omställningspenning hos sin egen arbetslöshetskassa eller FPA inom tre månader från det att anställningsförhållandet upphörde.
Värdet av utbildningen inom omställningsskyddet motsvarar cirka två månaders lön. Det är frivilligt att delta i utbildning. Den arbetstagare som sägs upp kommer överens om utbildningen med arbetskraftstjänsterna. Utbildningen ska främja snabb sysselsättning samt arbetstagarens yrkesmässiga färdigheter eller färdigheter i anslutning till företagsverksamhet.
Mer information och handledning får du från arbetsgivartjänsterna.
Lär mer:
- Jobbmarknaden – Utvidgat omställningsskydd för arbetstagare som fyllt 55 år
- Jobbmarknaden – Omställningsskyddet ur arbetstagarens perspektiv