Anmälan till första klassen
Till skolan anmäls barn som är födda år 2018. Läroplikten börjar det år då barnet fyller sju år.
Anmälan till första klass för läsåret 2025–2026 sker 7–21.1.2025.
Besluten om antagning av elever publiceras i början av april i Wilma på fliken Ansökningar och beslut. Om vårdnadshavaren har begärt beslutet per post, skickas beslutet till elevens bostadsadress.
Instruktioner för anmälan till första klassen i Wilma
- Vårdnadshavaren skapar själv sina inloggningskoder till Wilma, se anvisningar om hur du skapar användarnamn för Wilma.
- Inloggningskoderna kan skapas fr.o.m. 2.1.2025 på adressen https://kirkkonummi.inschool.fi/connect (använd webbläsare)
- När du har skapat dina inloggningskoder skall du under tiden 7–21.1.2025 anmäla ditt barn till skolan i Wilma genom att fylla i blanketten ”SV Anmälan till den svenskspråkiga grundläggande utbildningen 2025” som finns under fliken ”Blanketten”. Logga då in dig på Wilma i Kyrkslätt i webbläsaren på adressen https://kirkkonummi.inschool.fi
- Ifall du redan har inloggningskoder till Wilma för barn som går i Kyrkslätt i skola skall du följa dessa anvisningar (på finska) för att förena alla barn under samma inloggningskoder
- Mera information om Wilma hittar du på sidan www.kyrkslatt.fi/wilma
Flyttande elever
Elever som flyttar inom Kyrkslätt
Flyttning till ett annat elevantagningsområde
Elevens närskola byts vid flyttning till ett annat elevantagningsområde. Då ska vårdnadshavaren ansöka om en ny närskola med e-blankett. På blanketten kan man anteckna önskemål om närskola.
Om en elev som är fast bosatt i Kyrkslätt flyttar till ett annat elevantagningsområde inom kommunen, har han eller hon rätt att fortsätta sina studier i den nuvarande skolan till läsårets slut, förutsatt att vårdnadshavaren svarar för skolskjutsarna och kostnaderna för ledsagningen.
Fortsättning i den nuvarande skolan
Om elevens nya adress finns på ett annat elevantagningsområde och eleven vill stanna kvar i sin gamla skola, ska eleven ansöka om en sekundär skolplats. Elever kan antas till sekundärskolan om det finns utrymme i skolans undervisningsgrupp efter att närskolplatser har anvisats för eleverna i området.
Vårdnadshavarna till de elever som fått en elevplats genom att söka till en sekundär skola svarar själva för kostnaderna för att skjutsa och ledsaga eleven.
Flyttning inom elevantagningsområdet
Det finns endast en svenskspråkig skola i varje elevantagningsgsområde. Följande riktlinjer gäller för elever i den finskspråkiga grundläggande utbildningen.
Att flytta inom ett elevantagningsområde innebär inte automatiskt att man byter skola. Om det är mindre än fem kilometer från det nya hemmet till den nuvarande skolan behöver eleven inte tilldelas en ny närskola. Om avståndet från det nya hemmet till den nuvarande skolan är över fem kilometer och det finns en annan skola närmare, fastställs en ny närskola för eleven.
Eleven har rätt att fortsätta studierna i den nuvarande skolan till utgången av läsåret. Om eleven vill fortsätta i den nuvarande skolan efter läsårets slut, ska en sekundär ansökan till skolan fyllas i.
Fyll i blanketten Anmälan till närskola.
Fyll i blanketten Ansökan till sekundärskola om du vill att ditt barn ska fortsätta i sin gamla skola.
Elever som flyttar till Kyrkslätt
Anmälan till första klass på våren
Om eleven inte är inskriven i Kyrkslätt i början av januari, görs anmälan till skolan med e-blanketten. Beslutet fattas villkorligt tills eleven har flyttat till Kyrkslätt.
Fortlöpande ansökan
De som flyttar till kommunen ska anmäla sig till skolan med e-blanketten. Barnet anvisas en närskola när flytten har skett.
Ansökan om sekundär skolplats
Eleven har möjlighet att söka också till elev till en annan skola än den egna närskolan. Vårdnadshavaren ska lämna in ansökan genom att fylla i blanketten Ansökan till sekundärskola. De som anmäler sig till den första klassen kan ansöka om en sekundär skolplats i april när besluten om antagning till närskolan publiceras. De som börjar i årskurs 7 kan ansöka om en sekundär plats i mars, då antagningsbesluten till högstadiet publiceras. Om en elev går i en grundskola (åk 1-9), dvs. fortsätter att gå i samma skola när de flyttar till högstadiet, kommer de inte att få något nytt antagningsbeslut.
Elevens vårdnadshavare ansvarar för elevens skolskjutsar när eleven på ansökan av vårdnadshavaren antas till en annan skola än elevens närskola.
Andra anvisningar för anmälan till skolan
- Eleven beviljas vid behov en skolskjutsförmån som vårdnadshavaren ska ansöka om separat. Läs mer om skolskjuts och hur man ansöker om den.
- Elevernas specialdieter beaktas vid behov. Anmälan om specialdieter ska göras årligen. Anmäl specialdieten här.
- Om du vill kan du anmäla ditt barn till morgon- och/eller eftermiddagsverksamhet, som är avgiftsbelagd verksamhet. Mer information om morgon- och eftermiddagsverksamheten finns här.
- Om elevens modersmål är något annat än finska eller svenska, kan eleven delta i undervisning i det egna modersmålet. Undervisningen är frivillig och ordnas efter skoldagen. Bekanta dig med undervisningen i det egna modersmålet.
Vanliga frågor om den svenskspråkiga utbildningen
Var får jag Wilma-kod?
De som anmäler sig till den första klassen kan själva skapa ett användarnamn i Wilma i början av januari. Vårdnadshavaren ska använda stark autentisering när han eller hon skapar Wilma-koderna. Om vårdnadshavaren inte har bankkoder kan han eller hon anmäla sitt barn till första klass med e-blanketten.
När och hur får jag mitt barns elevantagningsbeslut?
De som kommer till första klass
De som har ammält sig via Wilma får ett elevantagningsbeslut via Wilma.
Beslutet publiceras i början av april och beslutet syns på fliken Ansökningar och beslut. Om vårdnadshavaren har anmält sitt barn till skolan med e-blanketten, postas beslutet till hemadressen.
De som kommer till sjunde klass
Eleverna behöver inte söka skilt till årskurs 7 utan en närskola anvisas för var och en. Endast till den intensifierade undervisningen ska eleven ansöka separat. Om eleven fortsätter till högstadiet i samma skola på allmän linje (Winellska skolan samt Gesterbyn koulu, Jokirinteen koulu, Nissnikun koulu och Veikkolan koulu), fattas inget nytt elevantagningsbeslut.
Beslut om elevantagning för elever som har sökt till den intensifierade undervisningen eller övergår från de lägre årskurserna till en ny skola publiceras i Wilma i början av mars.
Var kan jag se elevantagningsområdena på kartan?
Du kommer åt Kyrkslätts elevantagningsområden via vår karttjänst.
Välj KARTLAGER och VISA PÅ KARTA Närskolornas områdesgränser
Välj de svenskspråkiga årskurserna 1–6
I sökningsfältet (Sökning) kan du skriva barnets hemadress så att du kan se till vilket elevantagningsområde ditt barn hör.
Om du vill se skolornas läge i förhållande till barnets hemadress klickar du på KARTLAGER > VISA PÅ KARTA > Objekt och service > Grundskolor (svenskspråkiga)
Jag glömde att anmäla mitt barn till skolan under anmälningstiden. Vad ska jag göra?
För alla barn som bor i kommunen bestäms en närskola, även om barnet inte har anmälts till skolan. Undervisningstjänsterna samlar alla blivande förstaklassare med fast adress i Kyrkslätt från befolkningsdatasystemet vid årsskiftet. Efter anmälningstidens slut tar vi inte hänsyn till önskemål om närskola.
Jag hoppades att mitt barn skulle gå i närskola X. Mitt barn har dock fått ett beslut om elevantagning till skolan Y. Varför?
Att framföra önskemål om närskola innebär inte att man har rätt att komma in i just den skolan. När elevplaceringarna görs granskas önskemålen om närskola sist enligt antagningsgrunderna. Man strävar efter att förverkliga önskemålen om närskola om skolornas lokaler eller förutsättningarna för att ordna undervisningen möjliggör det.
Kommer mitt barn automatiskt till samma skola som sitt äldre syskon?
Vårdnadshavaren kan anteckna syskongrunden på blanketten vid önskan om närskola för barnet. För att syskongrunden ska beaktas ska syskonet vara elev i skolan vid tidpunkten för beslutsfattandet. Syskongrunden beaktas i elevplaceringen endast om vårdnadshavaren själv har antecknat grunden på blanketten inom anmälningstiden. Syskongrunden beaktas inte i efterhand.