Välj en sida

Kyrkslätts klimatmål är att fram till år 2030 minska utsläppen med 80 % jämfört med nivån år 2007. Klimatarbetet i Kyrkslätt styrs av HINKU-utsläppsminskningsmålet. Klimatbudgeten är inskriven i kommunens budget, och ett av målen i kommunens strategi är aktiv verksamhet för att uppnå klimatmålen. Klimatarbetet styrs av Kyrkslätts åtgärdsplan för hållbar energi och ett hållbart klimat (SECAP).

Kyrkslätt följer årligen upp utvecklingen av sina växthusgasutsläpp. Uppgifterna om växthusgasutsläppen fås ur CO2-rapporten, som produceras av Sitowise. Utfallet av utsläppen år 2023 och de preliminära uppgifterna om utsläppen år 2024 är nu publicerade. Utöver CO2-rapporten från Sitowise får Kyrkslätt uppgifter om utsläpp av Finlands miljöcentral.

Enligt den senaste CO2-rapporten minskade Kyrkslätts utsläpp (utan industri) framgångsrikt med 15 procent från år 2022 till år 2023. Utsläppen beräknas minska även år 2024. Utsläppsutvecklingen har påverkats av bland annat minskningen av utsläppskoefficienten för el.

Utsläpp i Kyrkslätt

Växthusgasutsläppen anges i koldioxidekvivalenter (CO2-ekv)*. Kommunens totala utsläpp år 2023 var 108,5 kiloton (kt) CO2-ekv, vilket är 18,5 kiloton mindre än året innan.

Kyrkslätts kommuns klimatkoordinator Marjaana Seppinen berättar att resultatet är glädjande.

”Resultatet är mycket bra, men det finns mycket arbete kvar för att uppnå klimatmålen i Kyrkslätt”, konstaterar Seppinen.

När utsläppen från energisektorn minskar framhävs de övriga utsläppssektorernas betydelse i utsläppen. I Kyrkslätts fall innebär det att man framför allt måste fästa uppmärksamhet vid utsläppen från vägtrafiken.

I Kyrkslätt uppstod 2,6 ton (t) CO2-ekv per invånare. De totala utsläppen i kommunen år 2024 har beräknats vara 104,2 kiloton CO2-ekv, och utsläppen per invånare 2,5 ton CO2 ekv/invånare. I siffrorna ingår inte utsläpp från industri.

*Ett ton koldioxidekvivalent (tCO2e) beskriver hur mycket växthusgaser som produceras av människor värmer klimatet. Växthusgasernas effekt har omvandlats till att motsvara koldioxidens klimatpåverkan. På så sätt kan växthusgasernas klimatpåverkan jämföras och förstås med hjälp av en gemensam måttenhet ”koldioxidekvivalent”.

Vägtrafiken och uppvärmningen av byggnader hör till de mest betydande utsläppskällorna i Kyrkslätt

Kyrkslätts utsläpp (%) per sektor utan industri år 2023.

Vägtrafiken och uppvärmningen av byggnader hör till de mest betydande utsläppskällorna i Kyrkslätt. Genomfartstrafiken har räknats med i utsläppen från vägtrafiken. Fjärrvärme, separat uppvärmning, jordvärme och elvärme räknas med i uppvärmningen av byggnader.

I Finlands miljöcentrals (Syke) siffror ingår inte genomfartstrafik, och därför är det i fråga om trafiken nyttigt att jämföra Sykes och Sitowises kalkyler sinsemellan. I Sykes kalkyl är trafikutsläppen i Kyrkslätt år 2023 (preliminära uppgifter) 46,1 kt CO2-ekv, medan motsvarande siffra i Sitowises kalkyl är 65,9 kt CO2-ekv.

Läs mer:

Klimatarbete – Kyrkslätt

CO2-rapport för Kyrkslätt (2024)– Sitowise

Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp långt ifrån en hållbar nivå även i Kyrkslätt – utvecklingen ändå positiv (20.12.2024)


Ytterligare information:

CO2-rapporten, Sitowise, Emma Liljeström, projektchef, 040 549 7875, emma.liljestrom@sitowise.com