Kyrkslätts kommun söker igen frivilliga till AVAK-funktioner inom de regionala beredskapscentralerna. Den regionala beredskapscentralverksamheten, dvs. AVAK, är en central del av kommunens lokala helhetsberedskap och beredskapsplanering. Du kan anmäla dig till AVAK till och med 18.4.
Den regionala beredskapscentralens (AVAK) personal är en viktig del av kommunens beredskapsnätverk och genomförandet av den övergripande säkerheten. I praktiken innebär verksamheten som en del av AVAK-funktionerna att kommunen vid olika störningar kan kalla frivilliga personer och föreningar som hjälper kommunen att genomföra servicen. Med AVAK-verksamheten vill kommunen säkerställa att invånarna får service även under en störningssituation.
Kommunen ordnar årligen kurser i samarbete med Försvarsutbildningen (MPK) för att utbilda nya AVAK-representanter. Anmälan till AVAK-kurserna 2025 pågår nu, och vi hoppas igen att frivilliga kommuninvånare ställer upp. Du kan komma för att repetera färdigheter eller som ny frivillig i verksamheten. AVAK-kursen avslutas med en AVAK-övning i september. Tidigare erfarenhet av säkerhet eller beredskap förutsätts inte, utan det viktigaste är din motivation och ditt intresse för främjande av den gemensamma säkerheten.
Vad gör den regionala beredskapscentralens (AVAK) personal?
AVAK-situationsrummets personal möjliggör de övriga serviceproducenternas verksamhet i den regionala beredskapscentralen i olika störningssituationer i kommunen. Situationsrummet, som består av frivilliga, koordinerar verksamheten, så som sköter trafikstyrningen eller ser till att andra frivilliga är på plats.
Då en störningssituation råder producerar AVAK lokal information för kommunens egen ledningscentral och andra myndigheter för att bilda en situationsbild. Personalen i situationsrummet har noggrant definierade uppgifter och instruktioner som de genomför under ledning av den ansvariga chefen. Kommunens ledningscentral övervakar och handleder den regionala beredskapscentralens verksamhet och förmedlar information till serviceproducenterna via situationsrummet.
En stor del av AVAK-aktörerna är frivilliga. Eftersom verksamheten är en del av kommunens egen verksamhet och anknyter till beredskapsplaneringshelheten som leds av kommunen arbetar förutom frivilliga också kommunanställda personer i regionala beredskapscentraler.
Tidsschema för AVAK2025-kursen
Alla valda utbildas till sina uppgifter och utbildningen genomförs mångsidigt i samarbete med Försvarsutbildningen MPK och kommunerna i Nyland. Utbildningarna börjar i slutet av april och kulminerar i en beredskapsövning som ordnas i september.
- Nätstudier fr.o.m. 28.4.2025 i MPK Moodle
- Undervisningsgång 8.5.2025 kl. 18-20 Teams, sedan nätuppgifter.
- Undervisningsgång 22.5.2025 kl. 18-20 Teams (tidtabellen bekräftas i april), nätuppgifter.
- Undervisningsgång 21.8.2025 så att kommunerna ordnar en egen närundervisningskväll som pågår 4 h.
- AVAK-övning 6.9.2025 kl. 8–20. Minimivaraktighet 12 h. AVAK-övningen är en del av Försvarsutbildningen MPK:s Hembygdsövning.
AVAK erbjuder säkerhetsintresserade kommuninvånare möjlighet att delta i intressanta utbildningar och tillfälle att bekanta sig med hur man handlar i störningssituationer. Vi behöver aktörer som fungerar som ansvariga chefer för de regionala beredskapscentralerna, vice chefer, jourhavande för kommunikationsverksamhet, jourhavande för situationen, verksamhetskoordinatorer och situationskontaktpersoner.
Hur anmäler jag mig?
Anmälan till kursen sker via MPK:s kursplattform senast 18.4. Beakta att även om det står att kursplatsen är Tusby, sker utbildningarna i enlighet med programmet som nätstudier och närundervisning i Kyrkslätt.
Registrera dig som användare på mpk.fi-sidorna och följ därefter länken till anmälan här.
Ytterligare information om att fungera som frivillig AVAK-person och utbildningarna:
Säkerhetsexpert Heikki Saarnio,
tfn 040 142 5398